Ponio blog

Vermikompost 1. - Zakladáme + príchod dážďoviek May 02 2015, 0 Comments

Nechtíky, slezy, levandule - budú lepšie prosperovať s výživou z vermikompostu? Založíme, prihnojíme, zistíme. Inšpirujte sa aj aj vy:-).

Ponio je síce oficiálne o výrobe kozmetiky, ale neoficiálne súvisíme s mnohými inými odvetviami, napríklad takým poľnohospodárstvom - základnými kameňmi našej výroby sú rastliny. Rastlinné oleje, rastlinné silice, extrakty, odvary či celé rastlinky z našej záhrady - medzi inými nechtík, mäta, levanduľa či slez. Cez leto preto rozširujem svoju prácu nielen na prácu vo výrobni, ale aj o starostlivosť o bylinky a zber kvetín, listov, rastlín, ktoré potom využívame až do najbližšej sezóny. Keďže naša pôda na záhrade je bohužiaľ hutná a ílovitá, snažíme sa ju skultivovať a obohatiť. Tento rok sme sa preto rozhodli okrem klasického kompostu vyskúšať aj vermikompost a podporiť tak rast našich byliniek.

Možno ste už o vermikomposte počuli, pretože sa dá údajne prevádzkovať takmer kdekoľvek - nielen vonku ale aj v garáži, na balkóne, či dokonca v školskej triede alebo v kuchyni. Ziskom je nielen výživné hnojivo, ale aj zníženie celkového odpadu v domácnosti. Len stručne - základným rozdielom oproti klasickému kompostu  a vermikompostu je ten, že vermikompost vytvárajú dážďovky (obvykle kalifornské) spracovávaním biologického odpadu (zvyšky z kuchyne a záhrady). Kvalitatívne je vermikompost oveľa bohatší na živiny ako bežný kompost a priaznivo vplýva na celkovú cirkuláciu živín v ekosystéme. Nechcem sa textovo opakovať, preto ak by niekoho vermikompostovanie zaujalo, môžete začať napr. týmto dokumentom.

Chvíľku sme doma študovali, čo všetko potrebujeme a občas mali pocit, že dážďovky potrebujú viac starostlivosti ako mačka či psík, no kým sme si zohnali vermikompostér (zatiaľ radšej iba maličký model) a dážďovky, trochu sme vytriezveli, že snáď to nebude taká veda. Základom pre dážďovky je vhodná strava, vlhkosť a teplota, pri dodržaní týchto podmienok by sa im malo dobre dariť.

Tak a tu je už pár fotiek z nášho dnešného udomácňovania dážďoviek:

 

Niekoľko hodín vopred sme si namočili kokosové vlákno - ako jednu zo zložiek do základnej podstielky pre dážďovky, aby sa po presune aklimatizovali a mali príjemné prostredie.

Kokosovú hmotu sme premiešali s kúskom zeminy a o niečo väčším množstvom na malé kúsky natrhaného papiera.

Papier je potrebné v podstielke navlhčiť a premiešať s vláknom a zeminou.

Nám sa zdala táto podstielka po premiešaní trochu nízka a tak sme pridali ešte ďalšie odporúčané zložky - pokosenú trávu odležanú v bežnom komposte, trochu vyzretého kompostu, kúsky šalátových listov.

Troška starých jabĺčok (nepoužili sme všetky aby sme dážďovky neprekŕmili a kompost nezačal smrdieť)....

A nakoniec - do stredu vložíme dážďovky, aj spolu so zeminou v ktorej cestovali a majú v nej už vytvorené priaznivé prostredie. Áno, viem, takto to nevyzerá zatiaľ veľmi vábne:-). Tam pri prste, to malé červené je jedna zo stoviek kalifornských dážďoviek:-).

Prvé základné poschodie je hotové....

Skontrolujeme či je podstielka dosť vlhká a na vrch položíme ešte navlhčený novinový papier.

A takto vyzerá vermikompostér vo svojej prvotnej fáze. Keďže dážďovky zatiaľ rozmaznávame, nechali sme ho vnútri, no po víkende ho presunieme von na tienisté, pokojné miestečko. Zatiaľ má náš vermikompostér iba dve poschodia - jedno kam odteká "dážďovkový čaj" / tekuté hnojivo a druhé so založeným vermikompostom, po čase budeme dokladať bioodpad z kuchyne aj do ďalších poschodí a dážďovky sa budú medzi nimi presúvať cez dierky, ktoré sú v každom dne poschodia. V ďalších častiach zdokumentujeme ako sa bude dariť nielen dážďovkám, ale aj našim bylinkám po hnojení týmto organickým hnojivom - vermikompostom.


Domáci prach na pranie April 16 2015, 1 Comment

Našli ste niekde doma starú zabudnutú kocku mydla? Odkladáte si úlomky použitých mydiel s tým, že raz pre ne nájdete využitie? Alebo hľadáte ekologickejšiu alternatívu ku komerčným pracím práškom? Spravte si domáci prach na pranie.

U nás vo výrobni je mydlových pokusov, odrezkov, nevyužitých úlomkov dostatok a tak som aj ja zisťovala, kde tieto kúsky ešte môžem využiť. Pripravila som si základný prací prášok a tento veľmi ľahký "recept" ponúkam aj vám, možno niekomu poslúži a môžete si ho jednoducho pripraviť sami doma. Rovnaký recept som ponúkla prvýkrát do rozhovoru pre časopis ŠARM, ak ste ho ale nepostrehli, uvádzam ho aj tu.

Na internete je plno receptov v rôznych obmenách. Na začiatku som mala pocit, že čím viac rôznorodých surovín je v prášku, tým bude prášok účinnejší, ale nie vždy je to tak. V prípade "handmade & homemade" prášku sa mi zatiaľ najviac osvedčil ten najjednoduchší recept.

Domáci prach na pranie (farebné prádlo) - základný recept:

Kryštalická sóda (nájdete v ktorejkoľvek drogérii)

Mydlo - nevyužité zbytky alebo klasické jadrové mydlo na pranie

Silice (nemusí byť, najvhodnejšia je pomarančová alebo iná citrusová silica)

 

Postup

1. mydlo nastrúhame / nakrájame / posekáme na menšie kúsky

2. Mydlové vločky pridáme do mixéra spolu s kryštalickou sódou (na 50g mydla cca 75g sódy, v závislosti od tvrdosti vody). Mydlové vločky by sa mixovaním mali v sóde pekne obaliť a výsledná zmes by mala mať rovnomernú, mierne sypkú štruktúru

3. pridáme silice (cca 0.1-1% hmotnosti, podľa druhu a intenzity) a dobre premiešame

Výsledná štruktúra môže byť po pridaní silíc mierne vlhká, tento prach ale po čase netvrdne a dá sa pekne naberať

Pri praní použite 1-2 PL (v závislosti od znečistenia)

Podľa mojich skúseností takýto prášok bez problémov zvládne väčšinu bežného znečistenia. Nezabúdajte, že veľký vplyv na výsledok má aj teplota prania. Väčšina receptov uvádza, že domáci prach na pranie je lacnejší ako komerčný, ale ja osobne som cenovú kalkuláciu nerobila - mojim cieľom bolo zúžitkovať suroviny a používať ekologickejšiu alternatívu.

Pár postrehov na záver:

- pomer sódy a mydla som určila od oka a nie je striktný, môžete si ho upraviť podľa tvrdosti svojej vody. Mydlo totiž stráca v tvrdej vode čistiace schopnosti a kryštalická sóda túto tvrdú vodu zmäkčuje. Ak bývate v oblasti s tvrdou vodou, môžete sódy pridať viac a naopak, ak máte mäkkú vodu, môžete jej použiť menej.

- ak chcete dávať pomer mydlových vločiek a sódy na "hrnčeky" a nie hmotnosť, tak je pomer zhruba 1 hrnček vločiek na 1 hrnček sódy (sóda je ťažšia ako vločky)

- namiesto celej kryštalickej sódy alebo jej časti môžete použiť aj sódu bikarbónu, borax alebo soľ - ich účinnosť je ale nižšia ako sódy, prečo ju teda zbytočne riediť keď chceme čo najlepší výsledok? táto alternatíva je vhodná ak chce prášok na háklivejšie textílie

- namiesto aviváže môžete použiť lyžicu octu alebo kyselinu citrónovú. Nepridávajte ich priamo do prášku, ale radšej samostatne na záver prania (kyselina citrónová by znížila účinnosť kryštalickej sódy)

- tip od informátora: prádlo sa údajne najlepšie perie v dňoch vodných znamení podľa lunárneho kalendára -  Ryby, Rak, Škorpión ;-)

 

 


Výpredaj

Nedostupné

Vypredané

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0.00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods

Slovensky