EKO domáce preventívne opatrenia proti vírusom March 10 2020, 0 Komentáte

Aktuálna situácia v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom si vyžaduje opatrnosť a zvýšené opatrenia na zamedzenie jeho šírenia, na druhej strane nie je nutné vyvolávať až takú paniku, ak sú vypredané dezinfekčné prostriedky - rovnako účinné prostriedky si viete vyrobiť doma alebo ich tam už máte - je teda ideálny čas minúť aj zabudnuté zásoby:

Základom je umývanie rúk

Tento účel úplne dostatočne splní bežné, tuhé alebo tekuté mydlo, pokojne aj staršieho dáta (znehodnocujú sa v ňom iné ako čistiace zložky, napr. vône a oleje)

Dezinfekčné eko gély a roztoky zo špajze

Základom dezinfekčného gélu je obvykle ALKOHOL  - takže ak máte doma nejakú "chriapku", ktorú nikto nechce piť, je ideálna na použitie namiesto dezinfekčného roztoku.  POZOR - nemáme na mysli likéry, vodku a iné málo percentné alkoholy. Alkohol by mal mať rozmedzie od 50% vyššie - ideálne 60% a viac, v prípade že chceme antivirotický účinok, čím viac, tým lepšie. Použiť môžete aj denaturovaný alkohol.

Ďalšie zložky ktoré môžete pridať pre upgrade gélu/roztoku(ak máte dostatočne vysoko percentný alkohol):

- zvlhčovadlo - ideálne glycerín, ale môžete použiť aj nevyužitý krém na ruky, telové mlieko, aloe vera gél atď..... (množstvo 1-5%)

- prírodné silice/bylinky - podporia dezinfekčný účinok a prekryjú alkoholový pach, top je tea tree, ale použiť môžete aj levanduľu, citrón, eukalyptus, tymián, mätu...... (do 1%)

Príklad - recept na domáci dezinfekčný roztok na ruky:

200ml domáceho alkoholu (aspoň 52%, pokiaľ ho ešte narieďujete, aj viac)

1PL glycerínu (alebo 1PL hydratačného krému/gélu)

40 kvapiek silice tea tree + eukalyptus + citrón (príp. iné)


POZNÁMKA: Bezhlavé dezinfikovanie alkoholom vám môže ruky zbytočne vysušiť, šetrné umytie mydlom (taktiež zvážte frekvenciu) je preto lepšia voľba, ak máte na výber. Ak si kvôli okolnostiam musíte umývať ruky často, natrite si ich krémom.