Prírodná sila Vianoc December 09 2015, 0 Komentáte

Vianoce sa nám spájajú nielen so stopami v striebristom snehu či s tónmi Tichej noci, ale i s tradičnými chuťami a vôňami, ktoré nám signalizujú, že najkrajšie sviatky roka sú tu zas.

Medzi ne môžeme zaradiť vôňu pomaranča, klinčekov či škorice. No okrem opojnej vône majú tieto prírodné zázraky aj pozitívne účinky na náš organizmus. Nie sú tak len balzamom na dušu, ale i skvelým prírodným liečiteľom.

Pomaranč

Mnohí z vás si iste pamätajú na nekonečné čakanie v rade, ktoré ste si museli vystáť, ak ste chceli mať na sviatočnom stole i toto chutné ovocie. Dnes už nie je pomaranč nedostatkovým tovarom, ale jedným z najobľúbenejších ovocí. Okrem skvelej chute a vône obsahuje aj množstvo vitamínu C. A nielen to – nájdete v ňom aj vápnik, fosfor, horčík, vlákninu či bielkoviny a minimum tuku. O pomaranči sa hovorí aj ako o prevencii proti rakovine.
V každom prípade je niekoľko dokázaných účinkov, ktoré pomaranč má – pomáha prečisťovať steny ciev od nadbytočného tuku, znižuje cholesterol, podporuje imunitu a zbavuje telo škodlivých látok, čo je v zimnom období dôležité. Vitamín C zas chráni kožu a zabezpečuje jej pevnosť a pružnosť.
Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, odporúčame zjesť pomaranč v surovom stave. V kupovaných džúsoch totiž okrem zdraviu prospešných látok nájdeme aj tie chemické.

Čistú 100% silicu pomaranča od p. Hanusa nájdete v ponuke aj u nás, rovnako aj iné výrobky so silicou pomaranča.

Škorica

Zvláštna chuť škorice dodáva Vianociam tú pravú atmosféru. Ide o orientálne korenie, ktoré k nám priniesli Benátčania. Za zázračnú ju však považovali už starí Gréci a Egypťania. Škorica ma upokojujúce účinky, uvoľňuje napätie a znižuje poruchy dýchania. V posledných rokoch vedci zistili, že toto orientálne korenie je výborný bojovník aj proti takým chorobám, akými sú rakovina či cukrovka. Američania testovali škoricu pri leukémii, austrálskym lekárom sa zas osvedčila pri boji s rakovinou kostí, žalúdku a čriev. Keď sme už pri žalúdku, škorica je výborná na trávenie, čo iste počas vianočného prejedania sa oceníte. Výborná je aj na pokožku, pretože dokáže regenerovať tkanivá a urýchľovať látkovú premenu, čo napomáha v boji proti celulitíde.
Škorica je vynikajúca v spojení s medom – v tejto kombinácii ide o účinnú zbraň proti prechladnutiu. Rovnako i zahreje. Odporúčame prírodné mydlo „Zimný punč“ s korenisto-sladkou vôňou, ktoré zlikviduje pocit chladu vďaka siliciam z klinčeka a škorice alebo šampúch či kondicionér Orient chai, pokiaľ máte radi intenzívne, korenisté vône.

V obchodoch častejšie nájdete "nepravú" čínsku škoricu (keďže je oveľa lacnejšia), ktorá je na rozdiel od cejlónskej škorice hrubá a má inú vôňu. Cejlónska škorica je naopak jemnejšia a delikátnejšia, jej kôra sa dá ľahko rozlomiť v prstoch. V Ponio používame silicu cejlónskej škorice.

 

Med

Nie nadarmo sa o mede hovorí ako o včeľom zlate. Obsahuje len desať percent sacharózy, ale zato až 30 percent hroznového cukru (glukózy) a 30 až 38 percent fruktózy. Jeho paleta liečebných účinkov je naozaj bohatá. Med je cenený hlavne vďaka jeho antibakteriálnym a protizápalovým účinkom, blahodarne tiež pôsobí na nervový systém a trávenie. Posilňuje imunitu a je účinnou prevenciou voči prechladnutiu, zápalu priedušiek či nádche. Pre nočných nespavcov je med uspávankou, pretože prehlbuje spánok a zlepšuje jeho kvalitu. Pomáha tiež pri problémoch s bolesťami hlavy, pri migrénach a pri liečení zápalových procesov akné.

Počas Vianoc, ale i každý deň v roku nikomu nezaškodí lyžička sladučkého medu. Jeho liečebné účinky sú naozaj všestranné a univerzálne.

 

Klinčeky

Vianočné varené víno či punč sa určite nezaobídu bez klinčekov. Rovnako sa Vianoce nezaobídu bez tradičnej kombinácie pomaranča a klinčekov. Toto zdravé korenie má však viac, ako len opojnú vôňu. Už storočia nám pomáha bojovať s bolesťou zubov, a to vďaka siliciam, ktoré majú antiseptické účinky. Klinček tiež pomáha vďaka eugenolu udržiavať potraviny čerstvé, keďže likviduje baktérie a vírusy. Vo východných kultúrach je toto voňavé korenie považované aj za zdroj energie, nakoľko urúchľuje metabolizmus.


Klinčeky vás tiež zahrejú a prekrvia pokožku, a to nielen vďaka alkoholu v punči. V prípade skrehnutého tela odporúčame masážnu kocku „Pofúkam ti boľačku“, ktorá je vďaka siliciam z klinčekov spásou pre stuhnuté alebo unavené svaly a pre všetky podchladené osoby.

Vanilka

Pôvod vanilky siaha až do ďalekého Mexika. Vanilku poznali už starí Aztékovia, cenená bola nielen pre príjemnú sladkastú vôňu, ale aj pre blahodarne účinky na organizmus. Je známa svojim priaznivým vplyvom na srdce, ale aj ako celková vzpruha pre telo a myseľ. Vanilka je veľmi obľúbená pri pečení, no používa sa i vo voňavkárskom či farmaceutickom priemysle. Pri jej používaní netreba šetriť – je blahodarným energetickým stimulom pre celý organizmus. Vanilka navyše pôsobí ako afrodiziakum, pretože látky, ktoré obsahuje, rozširujú cievy, čím podporuje prekrvenie.


Vôňou vanilky tak odporúčame prevoňať nielen vianočnú obývačku, ale i kúpeľňu. V ponuke Ponio kozmetiky nájdete masážnu kocku s výťažkom z bourbon vanilky, ktorá sa postará nielen o celkové ošetrenie vašej pokožky, ale popasuje sa aj so striami a upokojí myseľ po namáhavom dni.

Autor článku: Nikola Kokiová