Ponio blog

Ponio produkty sa stali certifikované spoločnosťou Vegan Society April 19 2022, 0 Comments

Ponio produkty sú od januára 2022 oficiálne certifikované ako "VEGAN"

Čo to znamená?

Všetky naše produkty Ponio a ich suroviny prešli kontrolným schvaľovacím procesom treťou stranou - celosvetovo uznávanou spoločnosťou Vegan Society® a stali sa nimi certifikované ako vegan produkty.

Aj vďaka tomuto máte istotu, že nielen naše produkty a suroviny, ale aj procesu spracovania či pomocné zložky vo výrobe sú výhradne rastliného alebo minerálneho pôvodu.

 


9 tipov na skvelý vianočný darček December 16 2020, 0 Comments

Nervozita v obchodoch rastie, posilnená aktuálnou situáciou a nadchádzajúcim lockdownom, takže vybrať darček pre blízkeho je ťažké.... alebo? Hovoríme si medzi sebou, že vianočné sviatky nie sú o darčekoch. Ak ale chcete prejaviť zdvorilosť priateľom a rodine, ktorí si na obdarovávanie potrpia, spísali sme pár tipov, ktoré podľa nás potešia viacnásobne.

9. Online darčeky

Hlavná výhoda - darček Vám príde online a nemusíte nikam chodiť. Ide napríklad o darčekové poukážky - pokiaľ viete, že obdarovaná osoba po niektorých veciach túži, ale kvôli rozpočtu si ich nedopraje, darčeková poukážka do jej obľúbenej predajne je dobrá kompromisná voľba - viete, že ju obdarovaný využije podľa svojich predstáv. Ideálne je podporiť lokálneho predajcu. Online môžete nakúpiť napríklad aj hudbu, film alebo iné zážitky a podporiť tak aj kutúru.

8. Zážitkové poukážky

Podporiť lokálnych podnikateľov môžete nielen poukážkou na nákup tovaru - čo tak poukážka na večeru v obľúbenej reštaurácii, ošetrenie u kozmetičky/kaderníčky, alebo poukaz na umelecký kurz/workshop?

7. Osobné zážitkové poukážky

Stačí vymyslieť od srdca program, ktorý poteší obdarovaného - ak sa trafíte, predčíte hmotné darčeky niekoľkonásobne.

pre zvieratkomilov: spoločné venčenie psíkov v útulku, návšteva syslej lúky na Muráni (http://npmuranskaplanina.sopsr.sk/navstevnici/sysel-pasienkovy/), pozorovanie vtáctva (https://bird.watching.sk/sk/pozorovanie-vtactva/)

pre dobrodruhov: naplánovanie návštevy menej známych kultúrnych/prírodných miest

pre labužníkov: spoločné varenie (oprášenie starých receptov, alebo naopak objavovanie nových)

pre romantikov: pozorovanie hviezd (fajnšmekri ideálne v Poloninách, alebo sa inšpirujte článkom)

6. Adopcia zvieratka pre seba

Tento darček je určený výlučne pre uspokojenie Vašej potreby po zvieratku a obdarovaným ste Vy, ako aj zvieratko z útulku, ktorému poskytnete domov. Ak si navyše vyberiete zvieratko zo znevýhodnenej skupiny (staršie zvieratko, hendikepované), o to lepšie!

Vedeli ste, že čierne zvieratká majú nižšiu šancu na adopciu?

5. Darčekový certifikát pomáhajúci predajcom NOTA BENE

Darujte certifikát a s ním dobrý pocit prostredníctvom pomoci predajcom časopisu NOTA BENE, ktorí počas pandémie prežívajú extrémne ťažké obdobie. 

Prispejte v mene obdarovaného na www.pomahatjelahke.sk - označte možnosť "prispieť ako darček v mene niekoho iného" a stiahnite si darčekový certifikát.

4. Nakúpte online krmivo pre zvieratká v útulkoch

Môžete tak urobiť aj osobne, ale dnes už existuje viacero portálov a obchodov, v ktorých môžete objednať krmivo, ktoré si priamo vybrali útulky podľa svojich potrieb (napr. https://www.preutulky.sk/  alebo https://www.paf.sk/ )

3. Darujte teplo pod stromček s DEPAUL

I tento rok môžete v mene svojich blízkych darovať bezpečie ľuďom bez domova v podobe vianočného darčeka. Stačí ak venujete pravidelný alebo jednorázový dar (prostredníctvom platobnej karty) a certifikát vám príde v prílohe emailu. Vianoce sú predsa o tom šíriť dobro a radosť zo vzájomnej pomoci.
Vianočný darček održíte po vašej podpore TU:
https://depaulslovensko.darujme.sk/jedine-zelanie-5ad59.../

2. Skutočný darček od Človek v ohrození

So Skutočným darčekom z charitatívneho e-shope organizácie Človek v ohrození urobíte radosť hneď dvakrát. Darovaním prostredníctvom pätnástich darovacích certifikátov (tzv. Skutočných darčekov) potešíte človeka, ktorému ho venujete pod stromček alebo k narodeninám, ale aj toho, komu vďaka Vašej štedrosti pomôžu.

Skutočné darčeky vždy symbolizujú určitú formu pomoci - od kozy pre chudobnú rodinu v Afrike cez toaletu pre zlepšenie hygieny, tabule pre deti v rozvojových krajinách až po doučovanie detí z chudobných rodín v SR. Preto sú rozdelené do štyroch kategórií vyjadrujúcich oblasti našej spoločnej pomoci - ZDRAVIE, VZDELANIEOBŽIVA SLOVENSKÁ REPUBLIKA.

 

 

1. Vaša pozornosť

Nezabúdajte, že najviac, čo si môžete venovať, je spoločný čas strávený v príjemnej atmosfére :-) .


EKO domáce preventívne opatrenia proti vírusom March 10 2020, 0 Comments

Aktuálna situácia v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom si vyžaduje opatrnosť a zvýšené opatrenia na zamedzenie jeho šírenia, na druhej strane nie je nutné vyvolávať až takú paniku, ak sú vypredané dezinfekčné prostriedky - rovnako účinné prostriedky si viete vyrobiť doma alebo ich tam už máte - je teda ideálny čas minúť aj zabudnuté zásoby:

Základom je umývanie rúk

Tento účel úplne dostatočne splní bežné, tuhé alebo tekuté mydlo, pokojne aj staršieho dáta (znehodnocujú sa v ňom iné ako čistiace zložky, napr. vône a oleje)

Dezinfekčné eko gély a roztoky zo špajze

Základom dezinfekčného gélu je obvykle ALKOHOL  - takže ak máte doma nejakú "chriapku", ktorú nikto nechce piť, je ideálna na použitie namiesto dezinfekčného roztoku.  POZOR - nemáme na mysli likéry, vodku a iné málo percentné alkoholy. Alkohol by mal mať rozmedzie od 50% vyššie - ideálne 60% a viac, v prípade že chceme antivirotický účinok, čím viac, tým lepšie. Použiť môžete aj denaturovaný alkohol.

Ďalšie zložky ktoré môžete pridať pre upgrade gélu/roztoku(ak máte dostatočne vysoko percentný alkohol):

- zvlhčovadlo - ideálne glycerín, ale môžete použiť aj nevyužitý krém na ruky, telové mlieko, aloe vera gél atď..... (množstvo 1-5%)

- prírodné silice/bylinky - podporia dezinfekčný účinok a prekryjú alkoholový pach, top je tea tree, ale použiť môžete aj levanduľu, citrón, eukalyptus, tymián, mätu...... (do 1%)

Príklad - recept na domáci dezinfekčný roztok na ruky:

200ml domáceho alkoholu (aspoň 52%, pokiaľ ho ešte narieďujete, aj viac)

1PL glycerínu (alebo 1PL hydratačného krému/gélu)

40 kvapiek silice tea tree + eukalyptus + citrón (príp. iné)


POZNÁMKA: Bezhlavé dezinfikovanie alkoholom vám môže ruky zbytočne vysušiť, šetrné umytie mydlom (taktiež zvážte frekvenciu) je preto lepšia voľba, ak máte na výber. Ak si kvôli okolnostiam musíte umývať ruky často, natrite si ich krémom.


Ponio & značka "NETESTOVANÉ NA ZVIERATÁCH" May 16 2019, 0 Comments

Ponio & značka "NETESTOVANÉ NA ZVIERATÁCH"

občas sa nás pýtate, prečo nemáme značku Leaping Bunny alebo nejakú inú značku o tom, že svoje výrobky netestujeme na zvieratách.

Žiadnu značku o tom, že výrobky netestujeme na zvieratách nemáme a ani neplánujeme, napriek tomu že by sme výrobky nikdy na zvieratách netestovali, z jediného dôvodu - nie je to potrebné.

Totiž ide o to, že v celej EÚ je už v dnešnej dobe ZAKÁZANÉ testovanie kozmetiky na zvieratách - inak povedané, akákoľvek firma by konala protizákonne, keby tak urobila a teda žiadna takáto značka "netestované na zvieratách" v EÚ už nie je potrebná, je to skôr marketingový ťah.

Zmysel to čiastočne ešte má pri veľkých nadnárodných firmách, ktoré exportujú tovar napr. do Číny, kde ešte donedávna bolo povinnosťou výrobky testovať, ale ani to v dnešnej dobe už neplatí. To je aj dôvodom, prečo značku Leaping Bunny majú najmä zahraničné veľké firmy, z USA a Kanady. Dopytovali sme sa na toto priamo aj u Leaping Bunny, ale registrovať u nich sa môžu iba firmy so základňou v USA a Kanade:
*******
Dear Ivana,

Thank you for contacting the Coalition for Consumer Information on Cosmetics' (CCIC) Leaping Bunny Program. I appreciate your interest in seeking to manufacture products that have not been tested on animals.

However, Ponio, s.r.o. does not qualify for our program. Currently, CCIC only certifies companies that sell cosmetic, personal care, and household products under their own name, and that are headquartered in the United States or Canada. Currently, CCIC’s Leaping Bunny Program only certifies companies head-quartered in the United States and Canada.
********

Okrem týchto faktov, skúste sa nád tým zamyslieť aj sedliackym rozumom - zakladateľka Ponia (moja maličkosť ) prežila strednú a vysokú školu dobrovoľníčením v karanténnej stanici vo Zvolene, depozitovaním v OZ MačkySOS, má doma v tejto chvíli 2 kone, psa a cca 8+ prichýlených mačiek - testovala by výrobky na zvieratách?

Nejaké články k tomu (je to už staršia vec):

https://ec.europa.eu/gr…/sectors/cosmetics/animal-testing_en

https://www.leapingbunny.org/…/leaping-bunny-applauds-europ…


Budeme používať med v kozmetike? February 07 2019, 0 Comments

Dostali sme od vás otázku:

"Prosim Vas nebudete vyrabat aj medove mydlo z kozieho mlieka? Nasla som clanok kde si jedna pani take pochvaluje. To by bolo super keby aj take vyrobite"

Pýtate sa nás na toto občas, a naša odveď je už pomerne jasná:
Takéto mydlo vyrábať nebudeme, keďže naša kozmetika sa postupom času a vnútorného presvedčenia (napriek tomu že nie sme vegetariáni) vyprofilovala ako čisto vegánska.
Okrem toho, môj osobný názor je, že medu je v mydle obrovská škoda, keď si uvedomíme, koľko úsilia musia včely na jeho produkciu vynaložiť, treba si med viac vážiť a používať ho najmä ako liečivú potravinu. Jeho pozitívny účinok zvonka na pokožku (najmä v zmývanom mydle) je oveľa nižší a vieme ho plne nahradiť inými, menej vzácnymi zdrojmi. O ešte vzácnejšom manukovom mede, ktorý aktuálne začal kozmetický priemysel používať (a nám ho tiež ponúkali), už ani písať nebudem, tam už to hraničí s barbarským mrhaním surovinami .


Ešte pár zaujímavých informácií z medaren.sk:
K nazbieraniu 1 kg medu je potrebné, aby 1112 včiel pracovalo celý svoj život.
Aby včely nazbierali 1 kg medu, musia navštíviť až 3.000.000 kvetov.
Silné včelstvo má približne 50000 včiel a jedna včela sa za svoj život zaslúži o necelú kávovú lyžičku medu.
Pre 1 kg medu včely nalietajú vzdialenosť rovnajúcu sa ceste 4x okolo Zeme.


Plasty ako EKO výplň balíkov? JEDNOZNAČNE ! January 24 2019, 0 Comments

Veľa z vás sa pozastavuje nad tým, prečo posielame niektoré balíčky naplnené aj rôznou výplňou z plastu, keď sa snažíme byť "zero waste".


Vedzte, že nenakupujeme ani gram z plastových výplní - všetko sú to materiály, ktoré nám buď prídu s kupovaným materiálom, alebo nám ich odkladajú kolegovia zo susednej firmy. Tieto výplne by inak boli vyhodené či už do komunálneho, alebo recyklovaného odpadu.
Sme toho názoru, že použiť takéto materiály pred recykláciou čo najviackrát ako to ide, je aktuálne ten najekologickejší spôsob. Takže balíčky od nás možno občas prídu v škaredej krabici s podivnou výplňou - proste nie sú feši profi exclusive, ale to preto, že sa snažíme využiť už použité


NOVINKA - Tyčinky na pery July 16 2018, 0 Comments

Do predaja sme po dlhom bádaní a preberaní zaradili vegánske tyčinky na pery v kompostovateľných obaloch! Máme pre vás 4 vône:

MÄTA & POMARANČ

Sviežo sladká vôňa, kombinácia mäty a pomaranča...

Aká je? Ako inak prírodná, vegánska, voňavá, v kompostovateľnom papierovom obale a univerzálne použiteľná - pery regeneruje a zároveň chráni, napriek tomu vás nečakajú žiadne lepivosti pusy . Nenecháva lesklý film, nie je dofarbovaná a rovnako neobsahuje sladidlá. Vyše 85% zloženia tvoria "lokálne suroviny"(v rámci Európy), hlavne oleje, vosky a maslá zo slnečníc a olív + významným dielom sú doplnené o panenský konopný olej, ktorý je nielen upokojujúci pre podráždené pery, ale aj regenerujúci.
Veríme že sa vám bude páčiť rovnako ako nám .

https://ponio.sk/…/v…/products/mata-pomaranc-tycinka-na-pery

MELÓN

Nechceli sme prvoplánovú sladkú melónikovú vôňu, preto sme tóny melónu doplnili horko-citrusovým grepom a limetkou, čoho výsledkom je ľahký, svieži letný mix .

Tyčinka je v základe rovnako ako predošlá -prírodná, vegánska, v kompostovateľnom papierovom obale, nenecháva lesklý film, nie je dofarbovaná, neobsahuje sladidlá a je doplnená o panenský konopný olej.

https://ponio.sk/…/vsetky-pr…/products/melon-tycinka-na-pery

 

MANGO ZÁZVOR

Viete ako vonia teplá, hrejivá a slnečná jeseň? Presne ako naša tyčinka na pery s názvom mango zázvor . Nájdete v nej tóny manga, hrejivého zázvoru aj sladkého pomaranča či štipku orientálneho kadidla.

Tyčinka je v základe rovnako ako predošlé dve:
- prírodná, vegánska, v kompostovateľnom papierovom obale
- nenecháva lesklý film, nie je dofarbovaná, neobsahuje sladidlá
- vyše 85% zloženia tvoria "lokálne suroviny"(v rámci Európy)
- doplnená o panenský konopný olej

https://ponio.sk/products/mango-zazvor-tycinka-na-pery

 

VANILKA & KOKOS

Klasika bez ktorej by sa nedalo žiť - vanilka a panenský kokosový olej . Táto tyčinka je trošku s iného súdka ako ostatné - obsahuje veeeľa panenského kokosového oleja doplneného slnečnicovými a olivovými zložkami, takže je pri nanášaní trochu mastnejšia, ale rovnako nenecháva lepkavý pocit.

Obsahuje olejový extrakt z granátového jablka, ktorý vďaka veľkému množstvu omega-5 kyseliny podporuje samoregeneračné vlastnosti pokožky, vyhladzuje vrásky, upokojuje podráždenú kožu a kadečo iné zázračné .
Táto tyčinka je použiteľná aj na iné časti tela, ktoré potrebujete namazať, napríklad okolie nosa vysušeného pri nádche a pod.

Aj táto tyčinka je vegánska, v kompostovateľnom obale, nedofarbovaná a neosladená.
https://ponio.sk/…/t…/products/vanilka-kokos-tycinka-na-pery

 


Ďakujeme 2. June 18 2018, 0 Comments

Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do akcie "Ponio pre nich 2.". Napriek tomu že bol už uvoľnený piatok, sa vám/nám podarilo pre OZ Mačky Zvolen poslať krásnych 571.21€, ktoré sa využijú na úhradu veterinárneho ošetrenia a starostlivosti chlpáčov v núdzi.
Ešte raz vďaka,

Ponio tím

 


Akcia "Ponio pre NICH" 2. June 08 2018, 0 Comments

Tak ako minulý rok, aj teraz sme sa rozhodli jeden deň našej práce venovať pre OZ Mačky Zvolen, aby mohli naďalej efektívne pomáhať zvieratám v núdzi. Zopakujme si teda o čo ide a ako to funguje ;-).

ZAČIATOK AKCIE: 8.6.2018, 8:00

KONIEC AKCIE: 9.6.2018, 8:00

O čo ide?

Plná suma za akúkoľvek maloobchodnú (nedobierkovú) objednávku v našom eshope ponio.sk bude venovaná OZ Mačky Zvolen, ktoré sa venuje pomoci mačkám v núdzi.

Oproti minulému roku akcia potrvá cca 24 hodín a je možné zvoliť si pre darovanie aj osobný odber.

Ako to funguje?

Pokiaľ si spravíte na ponio.sk objednávku v čase od 8.6.2018, 8:00 do 9.6.2018, 8:00, poprosíme Vás o zaslanie platby na účet OZ Mačky Zvolen - daru pre toto združenie, v hodnote Vašej objednávky (ak chcete poslať aj vyššiu sumu, samozrejme môžete). Po prijatí Vašej platby na tento účet Vám na základe konkrétneho variabilného symbolu tovar obratom odošleme (alebo pripravíme na osobný odber). Účet združenia je transparentný (verejnosti viditeľný), takže sa nemôže stať že by sa Vaša platba "stratila" vo vzduchoprázdne.

OZ Mačky Zvolen - Transparentný účet SLSP
IBAN: SK5609000000005057186339
BIC: GIBASKBX

Prečo sme sa takto rozhodli?

Pretože aj po roku to vnímame rovnako:-), a to takto:

Svet prírody a zvierat sa nás v Ponio priamo dotýka - častokrát sa nás pýtate, či naše výrobky testujeme na zvieratách, samozrejme že nie a nie je to ani v súlade s našou filozofiou.

Všetci v Ponio máme k zvieratám kladný vzťah, v našich domácnostiach našlo dočasný alebo trvalý domov viacero psíkov a mačiek z ulice. Preto sme už dlhšie debatovali, ako by sme mohli ešte inak pomôcť a napadlo nás venovať zisk z dnešného predaja pre zvieratká v núdzi. Aj tento rok sme si vybrali občianske združenie v našom meste - OZ Mačky Zvolen, ktoré pomáha pouličným mačičkám - kastráciami, liečbou, hľadaním nového domova a mnohým iným.

Ako je to s reklamáciami? Čo ak sa nechcem do akcie zapojiť?

Keďže nám ide o čo najnižšie byrokratické komplikácie, rozhodli sme sa venovať OZ Mačky Zvolen plnú sumu z objednávky vrátane poštovného, bez ohľadu na naše náklady. Objednaný tovar Vám pošleme ako poďakovanie za finančný dar pre toto OZ. Vaša objednávka zostane ale evidovaná u nás v systéme, takže v prípade akýchkoľvek reklamácií postupujeme rovnako, ako pri bežnej objednávke a vybavíme ju bezodkladne k Vašej spokojnosti.

V prípade, že z akýchkoľvek dôvodov nechcete, aby Vaše financie išli pre toto OZ, zvoľte si v čase prebiehania tejto akcie dobierku alebo počkajte do jej skončenia.

Veríme že aj tento rok všetko prebehne hladko a spoločne budeme mať radosť z tejto pomoci :-).

 Ďakujeme.

Ponio tím


Ďakujeme April 12 2017, 0 Comments

Ďakujeme všetkým, ktorí sa priamo či nepriamo zapojili do našej akcie "Ponio pre NICH 1."
Spoločne sa nám takto podarilo venovať OZ Mačky Zvolen krásnych 803.50€, čo veľmi milo prekvapilo a potešilo. (detailný zoznam prijatých platieb na ich transparentnom účte).


Suma bude využitá na pomoc mačkám v núdzi, v tomto jarnom období najmä na sterilizáciu pouličných mačiek, ich odparazitovanie, očkovanie, či pomoc už narodeným mačiatkam. Pokiaľ máte chuť pri týchto aktivitách osobne pomôcť, ste v tomto OZ (alebo akomkoľvek inom vo vašom okolí) vítaní.


Akcia "Ponio pre NICH" 1. April 05 2017, 1 Comment

ZAČIATOK AKCIE: 5.4.2017, 8:00

KONIEC AKCIE: 5.4.2017, 22:00

O čo ide?

Plná suma za akúkoľvek maloobchodnú (nedobierkovú) objednávku v našom eshope ponio.sk bude venovaná OZ Mačky Zvolen, ktoré sa venuje pomoci mačkám v núdzi.

Ako to funguje?

Pokiaľ si spravíte na ponio.sk objednávku v čase od 5.4.2017, 8:00 do 5.4.2017, 22:00, poprosíme Vás o zaslanie platby na účet OZ Mačky Zvolen - daru pre toto združenie, v hodnote Vašej objednávky (ak chcete poslať aj vyššiu sumu, samozrejme môžete). Po prijatí Vašej platby na tento účet Vám na základe konkrétneho variabilného symbolu tovar obratom odošleme. Účet združenia je transparentný (verejnosti viditeľný), takže sa nemôže stať že by sa Vaša platba "stratila" vo vzduchoprázdne.

OZ Mačky Zvolen - Transparentný účet SLSP
IBAN: SK5609000000005057186339
BIC: GIBASKBX

Prečo sme sa takto rozhodli?

Svet prírody a zvierat sa nás v Ponio priamo dotýka - častokrát sa nás pýtate, či naše výrobky testujeme na zvieratách, samozrejme že nie a nie je to ani v súlade s našou filozofiou.

Všetci v Ponio máme k zvieratám kladný vzťah, v našich domácnostiach našlo dočasný alebo trvalý domov viacero psíkov a mačiek z ulice. Preto sme už dlhšie debatovali, ako by sme mohli ešte inak pomôcť a napadlo nás venovať časť zisku z predaja pre zvieratká v núdzi. Pre túto prvú, pilotnú akciu sme si vybrali občianske združenie v našom meste - OZ Mačky Zvolen, ktoré pomáha pouličným mačičkám - kastráciami, liečbou, hľadaním nového domova a mnohým iným.

Mačky nám občas robia aj modelky počas fotenia:

 

Ako je to s reklamáciami? Čo ak sa nechcem do akcie zapojiť?

Keďže nám ide o čo najnižšie byrokratické komplikácie, rozhodli sme sa venovať OZ Mačky Zvolen plnú sumu z objednávky, bez ohľadu na naše náklady. Objednaný tovar Vám pošleme ako poďakovanie za finančný dar pre toto OZ. Vaša objednávka zostane ale evidovaná u nás v systéme, takže v prípade akýchkoľvek reklamácií postupujeme rovnako, ako pri bežnej objednávke a vybavíme ju bezodkladne k Vašej spokojnosti.

V prípade, že y akýchkoľvek dôvodov nechcete, aby Vaše financie išli pre toto OZ, zvoľte si v čase prebiehania tejto akcie dobierku alebo počkajte do jej skončenia.

 

Čo ďalej?

Keďže ide o pilotnú akciu, sami sa necháme prekvapiť Vašimi reakciami, každopádne by sme radi v podobnom duchu pokračovali aj v budúcnosti s ďalšími OZ podľa našich finančných možností.

Mačky Zvolen môžete podporiť kedykoľvek mimo tejto akcie aj samostatne - či už finančne alebo adopciou niektorej z mačičiek.

Ďakujeme že s nami pomáhate.

Ponio tím


Prírodná sila Vianoc December 09 2015, 0 Comments

Vianoce sa nám spájajú nielen so stopami v striebristom snehu či s tónmi Tichej noci, ale i s tradičnými chuťami a vôňami, ktoré nám signalizujú, že najkrajšie sviatky roka sú tu zas.

Medzi ne môžeme zaradiť vôňu pomaranča, klinčekov či škorice. No okrem opojnej vône majú tieto prírodné zázraky aj pozitívne účinky na náš organizmus. Nie sú tak len balzamom na dušu, ale i skvelým prírodným liečiteľom.

Pomaranč

Mnohí z vás si iste pamätajú na nekonečné čakanie v rade, ktoré ste si museli vystáť, ak ste chceli mať na sviatočnom stole i toto chutné ovocie. Dnes už nie je pomaranč nedostatkovým tovarom, ale jedným z najobľúbenejších ovocí. Okrem skvelej chute a vône obsahuje aj množstvo vitamínu C. A nielen to – nájdete v ňom aj vápnik, fosfor, horčík, vlákninu či bielkoviny a minimum tuku. O pomaranči sa hovorí aj ako o prevencii proti rakovine.
V každom prípade je niekoľko dokázaných účinkov, ktoré pomaranč má – pomáha prečisťovať steny ciev od nadbytočného tuku, znižuje cholesterol, podporuje imunitu a zbavuje telo škodlivých látok, čo je v zimnom období dôležité. Vitamín C zas chráni kožu a zabezpečuje jej pevnosť a pružnosť.
Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, odporúčame zjesť pomaranč v surovom stave. V kupovaných džúsoch totiž okrem zdraviu prospešných látok nájdeme aj tie chemické.

Čistú 100% silicu pomaranča od p. Hanusa nájdete v ponuke aj u nás, rovnako aj iné výrobky so silicou pomaranča.

Škorica

Zvláštna chuť škorice dodáva Vianociam tú pravú atmosféru. Ide o orientálne korenie, ktoré k nám priniesli Benátčania. Za zázračnú ju však považovali už starí Gréci a Egypťania. Škorica ma upokojujúce účinky, uvoľňuje napätie a znižuje poruchy dýchania. V posledných rokoch vedci zistili, že toto orientálne korenie je výborný bojovník aj proti takým chorobám, akými sú rakovina či cukrovka. Američania testovali škoricu pri leukémii, austrálskym lekárom sa zas osvedčila pri boji s rakovinou kostí, žalúdku a čriev. Keď sme už pri žalúdku, škorica je výborná na trávenie, čo iste počas vianočného prejedania sa oceníte. Výborná je aj na pokožku, pretože dokáže regenerovať tkanivá a urýchľovať látkovú premenu, čo napomáha v boji proti celulitíde.
Škorica je vynikajúca v spojení s medom – v tejto kombinácii ide o účinnú zbraň proti prechladnutiu. Rovnako i zahreje. Odporúčame prírodné mydlo „Zimný punč“ s korenisto-sladkou vôňou, ktoré zlikviduje pocit chladu vďaka siliciam z klinčeka a škorice alebo šampúch či kondicionér Orient chai, pokiaľ máte radi intenzívne, korenisté vône.

V obchodoch častejšie nájdete "nepravú" čínsku škoricu (keďže je oveľa lacnejšia), ktorá je na rozdiel od cejlónskej škorice hrubá a má inú vôňu. Cejlónska škorica je naopak jemnejšia a delikátnejšia, jej kôra sa dá ľahko rozlomiť v prstoch. V Ponio používame silicu cejlónskej škorice.

 

Med

Nie nadarmo sa o mede hovorí ako o včeľom zlate. Obsahuje len desať percent sacharózy, ale zato až 30 percent hroznového cukru (glukózy) a 30 až 38 percent fruktózy. Jeho paleta liečebných účinkov je naozaj bohatá. Med je cenený hlavne vďaka jeho antibakteriálnym a protizápalovým účinkom, blahodarne tiež pôsobí na nervový systém a trávenie. Posilňuje imunitu a je účinnou prevenciou voči prechladnutiu, zápalu priedušiek či nádche. Pre nočných nespavcov je med uspávankou, pretože prehlbuje spánok a zlepšuje jeho kvalitu. Pomáha tiež pri problémoch s bolesťami hlavy, pri migrénach a pri liečení zápalových procesov akné.

Počas Vianoc, ale i každý deň v roku nikomu nezaškodí lyžička sladučkého medu. Jeho liečebné účinky sú naozaj všestranné a univerzálne.

 

Klinčeky

Vianočné varené víno či punč sa určite nezaobídu bez klinčekov. Rovnako sa Vianoce nezaobídu bez tradičnej kombinácie pomaranča a klinčekov. Toto zdravé korenie má však viac, ako len opojnú vôňu. Už storočia nám pomáha bojovať s bolesťou zubov, a to vďaka siliciam, ktoré majú antiseptické účinky. Klinček tiež pomáha vďaka eugenolu udržiavať potraviny čerstvé, keďže likviduje baktérie a vírusy. Vo východných kultúrach je toto voňavé korenie považované aj za zdroj energie, nakoľko urúchľuje metabolizmus.


Klinčeky vás tiež zahrejú a prekrvia pokožku, a to nielen vďaka alkoholu v punči. V prípade skrehnutého tela odporúčame masážnu kocku „Pofúkam ti boľačku“, ktorá je vďaka siliciam z klinčekov spásou pre stuhnuté alebo unavené svaly a pre všetky podchladené osoby.

Vanilka

Pôvod vanilky siaha až do ďalekého Mexika. Vanilku poznali už starí Aztékovia, cenená bola nielen pre príjemnú sladkastú vôňu, ale aj pre blahodarne účinky na organizmus. Je známa svojim priaznivým vplyvom na srdce, ale aj ako celková vzpruha pre telo a myseľ. Vanilka je veľmi obľúbená pri pečení, no používa sa i vo voňavkárskom či farmaceutickom priemysle. Pri jej používaní netreba šetriť – je blahodarným energetickým stimulom pre celý organizmus. Vanilka navyše pôsobí ako afrodiziakum, pretože látky, ktoré obsahuje, rozširujú cievy, čím podporuje prekrvenie.


Vôňou vanilky tak odporúčame prevoňať nielen vianočnú obývačku, ale i kúpeľňu. V ponuke Ponio kozmetiky nájdete masážnu kocku s výťažkom z bourbon vanilky, ktorá sa postará nielen o celkové ošetrenie vašej pokožky, ale popasuje sa aj so striami a upokojí myseľ po namáhavom dni.

Autor článku: Nikola Kokiová


Keď sa plnia šialené sny / nové pazúchy October 12 2015, 4 Comments

Väčšina ľudí ma pri tomto nápade pokladala za šialenca - jedna časť preto, že ide o rizikové a na prvý pohľad nevýhodné rozhodnutie, druhá preto, že som o ňom hovorila snáď večnosť ako o niečom, na čom "priebežne pracujem" a výsledok dlhodobo v nedohľadne....


Ide o nové obaly na pazúchy. Vyrobené zo 100% z papiera, recyklovateľného a kompostovateľného (pričom väčšina z neho je už recyklovaná). A nejde len o obal, v náväznosti s týmto som upravovala aj receptúru, aby sa prispôsobila našim lokálnym podmienkam.


Na prvý pohľad ide možno o banalitu( v zmysle heslárov "nejde o obal ale o obsah"), ale za touto zmenou je pre mňa osobne neskutočné úsilie, čas a financie, asi najväčšie počas pôsobenia Ponio. Celý proces od prvej myšlienky do výsledných obalov trval vyše 1,5 roka mailovania, posielania vzoriek a testovania. Presvedčiť samú seba, že niekoľkonásobne vyššia cena "obyčajného papierového obalu" má zmysel, to bolo jednoduché, ale uvedomia si to aj zákazníci...?

Čo je teda nové na pazúchoch?

    1. obal - plastový obal sme vymenili za ľahší, papierový kompostovateľný

    2. objem - pôvodný objem cca 30ml (50g) sme zvýšili až o 50% na vyše 44ml (75g)

    3. receptúra - receptúru sme menili z viacerých dôvodov:

    - lokálnosť a udržateľnosť surovín - niektoré exotické suroviny (kakaové maslo, jojobový vosk) sme nahradili surovinami, ktoré sú nám čo najbližšie - ako oleje a vosky z olivy a slnečnice. Vyberali sme čo najmenej upravené verzie (s certifikátom Ecocert, nebielené, za studena lisované a pod.). Aj preto sme do receptúry zaradili napr. za studena lisovaný slnečnicový olej zo Slovenska.
    - názor zákazníkov - snažili sme sa upraviť štruktúru pazúchu k lepšiemu pri zachovaní účinnosti
    - použiteľnosť - konzistenciu sme museli upraviť tak, aby sa dala bezpečne vysúvať a zasúvať do nového obalu

    4. cena - asi najošemetnejšia záležitosť, na prvý pohľad poskočila intenzívne nahor. pri bližšom pohľade ale zistíte, že za rovnaký objem zaplatíte teraz ešte menej, ako v pôvodnom plastovom obale:


    pazúch v plastovom obale   -  50g = 5.00€ ...... 75g = 7.50€   (tuba má objem 50g)
    pazúch v papierovom obale -  50g = 4.73€ ...... 75g = 7.10€   (tuba má objem 75g)

    Cena týchto obalov (keďže ide o niečo, čo sa ešte nevyrába vo veľkom) je natoľko vysoká, že sme museli ísť aj s cenou pazúchov nahor, preto sme sa rozhodli vykompenzovať to zákazníkom väčším objemom. Samozrejme, táto cenová hračka bola na úkor zisku, ale verím že to bude stáť za to.

    Dizajn nových obalov sme si dali vyrobiť na mieru, skvele minimalisticky ho navrhli šikovní dizajnéri z Pergamenu.

     


     

    Ešte pár rád záverom k používaniu:

    Pazúch je v novom obale, s novou receptúrou a aj keď možno poznáte čo pazúchy sú, prosím prečítajte si predsa len pár riadkov, aby ste si mohli na seba zvyknúť a vytvoriť si navzájom chápavý, vrúcny pazuchový vzťah:-).

     

    PRVÉ POUŽITIE
    Pazúch sa vysúva, potlačením na tubu zo spodnej strany. Tlak by mal ísť čo najkolmejšie. Úplne prvé vysunutie môže ísť trochu ťažšie, preto sa nebojte zatlačiť silnejšie (dámy s dlhými nechtami môžu požiadať gentlemana nablízku o pomoc, použiť na potlačenie sa dá aj hrdlo fľaše)
    Pazúch sa najľahšie nanáša na vlhkú pokožku, napríklad po sprchovaní. Ak je pre vás pazúch príliš tuhý alebo máte pocit, že sa ťažko rozotiera, naneste na jeho povrch pred použitím 1-2 kvapky vody, ktorá uľahčí roztierateľnosť pazúchu bez výrazného tlačenia.
    ZASÚVANIE PAZÚCHU
    Na zasunutie pazúchu späť nikdy nepoužívajte tlak dlaňou zhora na pazúch – namiesto toho iba poklepte pazúchom po pevnom povrchu (napríklad po stole). Klepeme po povrchu dnom, nie hlavou hore:-). Pazúch potom postupne akoby „spadne“ naspäť do tuby.
    STAROSTLIVOSŤ
    Tubu chráňte pred dlhodobým vlhkom a mokrým prostredím. Pár kvapiek vyprsknutých z umývadla jej ale nijako neuškodí, stačí nechať voľne vysušiť. Tubu môžete po použití zrecyklovať v odpade na papier alebo v komposte. Môžete ju použiť aj viackrát (naším testovaním, uvidíme čo to dá v praxi), vtedy je vhodné vždy utierať si okraje od zvyškov pazúchu pred zatvorením, aby vydržal dlhodobo nezapackaný.

     

    Samozrejme stále platia zásady správneho a bezpečného používania pazúchov z predošlého článku (tu je krátky výcuc):

     

    Kedy pazúch nepoužívať? Je pre niekoho nevhodný?

    Dezodorant jednoznačne nepoužívajte na poranenú pokožku (vrátane pokožky poranenej pri holení), mohli by ste byť prekvapení pálením. Niektorí ľudia môžu reagovať podráždením na určitú zložku v pazúchu - na sódu alebo na niektorú zo silíc. Veľa závisí aj od samotného dávkovania, kde príliš časté používanie alebo príliš hrubé vrstvy dezodorantu môžu spôsobiť podráždenie. Počúvajte preto svoje reakcie tela a používajte pazúch v primeranej miere (menej je niekdy viac).

    Môže sa dezodorant používať počas tehotenstva?

    Niektoré silice v dezodorantoch nie sú vhodné pre použitie počas tehotenstva či kojenia, v týchto prípadoch nie je presná hranica vždy jednoznačná, odporúčam vyberať si vône jemnejšie (levanduľa, citrusové vône) a v prípade že si nie ste istá, poraďte sa so svojím lekárom. Sledujte vlastný pocit a nepoužívajte dezodorantu priveľa. Určite sa vyhnite siliciam, ktoré spôsobujú prekrvenie, ako napríklad klinček, škorica, zázvor, borievka, bazalka, rozmarín.


    Kvalita kozmetiky PONIO očami zákazníkov 2. October 06 2015, 2 Comments

    ....pokračovanie 1. časti zákazníckeho prieskumu :-)

    Prírodná kozmetika je v kurze. Máme aj na Slovensku kvalitné výrobky na prírodnej báze? Opýtala som sa zákazníkov, ako sú spokojní s ručne robenou slovenskou kozmetikou Ponio, ale i to, čo nové by v ponuke radi uvítali......

    Odporučili by ste kozmetiku Ponio aj známym? Ak áno, prečo?

    Alena, 35 r., Yvoire (Francúzsko)

    Už som ju aj odporúčala. Prečo? Vanilkový pleťový krém je príjemný, ľahký, univerzálny. Masážna kocka nahradí telový krém a vynikajúco vonia. Šampúch je naozaj prvý kvalitný šampón, s ktorým som sa kedy stretla.


    Barbora, 28 r., Lysá nad Labem
    Určite áno. Pretože Ponio je kvalitná prírodná kozmetika. A pretože veľmi rada známym a kamarátom doporučujem to, s čím mám sama dobré skúsenosti.


    Hanka, 42 r., Amsterdam
    Ano, Ponio doporučuji, uspořádala jsem i několik večírku, kde mé kamarádky mohly Ponio vyzkoušet. Doporučuji ji proto, že je přírodní, účinná, krásně voní, je od malého výrobce a v recyklovatelných obalech.


    Juraj, 23 r., Slovenské Pravno
    Áno, odporučil. Už som odporučil aj rodinným príslušníkom. Prečo? Lebo je to stokrát lepšie ako tie chemické „zasie*ače“ vôní, ktoré mne osobne aj tak nepomáhali. Proste je to výborný výrobok. Menej sa potím a keď sa spotím, vôbec to nie je cítiť (pozn. autora: respondent hovorí o pazúchoch).


    Martina, 29 r., Bratislava
    Áno, a aj odporúčam. Je to zdravá kozmetika, bez zbytočných chemikálií, nezaťažuje váš organizmus ani životné prostredie, krásne vonia, je rovnako „účinná“ ako kozmetika z drogérií, a aj keď je drahšia, niekedy, paradoxne, ušetríte peniaze. Ja napríklad používam mydlá aj ako odličovač na tvár. A odkedy používam šampúch, nepotrebujem kondicionér a neumývam si vlasy tak často.


    Michaela, 24 r., Blatno
    Odporučila by som ju, a aj ju odporúčam. Ako majiteľka Azzy ju každému zákazníkovi chválim z vlastnej skúsenosti, lebo vlasy som mala po šampúchu neuveriteľne jemné, bez lupín a voňavé, po mydle mám zas príjemnú pokožku.

    Mirka, 28 r., Nové Mesto nad Váhom
    Samozrejme! Najbližšie šampúch a mydlo posielam kamarátke do Belgicka. Najviac odporúčam šampúchy a potom mydlá. Šampúchy preto, lebo ja osobne si vďaka nemu umývam vlasy menej často než predtým a stačí jedno umytie, tak dobre odmasťuje, vydrží mi dlho a stojí ma v konečnom dôsledku menej ako prírodné tekuté šampóny. A aj kaderníčky chvália, že mám zdravé vlasy. Mydielka sú skvelá alternatíva k sprchovým gélom a nemám po nich tak suchú pokožku ako po sprcháči. Ponio má navyše aj skvelý zákaznícky servis a vzorka k objednávke vždy poteší.


    Monika,22 r., Ilava
    Áno, odporučila som ju aj doma – mamine som nakúpila už aj nejaké výrobky, rovnako ako aj kamoškám. Prečo? Lebo je to kvalitná prírodná kozmetika, ktorá má liečivé účinky.


    Pauli, 31 r., Vysoké Tatry
    Určite, už som to niekoľkokrát urobila. Všetky darčeky sa snažím riešiť prírodne a spotrebne, takže Ponio mydlá už odo mňa dostalo dosť mojich známych.


    Soňa, 21 r., Sučany
    Áno, z Ponio robím pravidelne veľké objednávky, lebo objednávame kozmetiku spolu s kamarátmi a rodinou, ktorým stále hovorím, aká je dobrá a kvalitná.

    Akú novinku v sortimente Ponio by ste radi uvítali? Novú vôňu, výrobok,...

    Alena, 35 r., Yvoire (Francúzsko)
    Čisto brainstorming – možno by sa mi páčila séria menších mydielok. Lebo mydlo je dosť veľké, výdrži strašne dlho, ale po nejakom čase mi už až tak nevonia a nebaví ma. Akékoľvek mydlo, nie len od Ponio. Séria menších by bola aj skvelým darčekom, aj by pôsobila tak...ako to povedať? Pestrejšie? Privítala by som aj nejakú sviežu vôňu masážnej kocky, lebo z cukrovej pivonky a pomaranča som bola sklamaná. Potešil by ma očný krém, a ak by sa dalo, aj niečo na uľahčenie rozčesávania vlasov. Vylepšiť by sa mohol deodorant, s tým som spokojná moc nebola. Privítala by som aj darčekové sady, ktoré by obsahovali napríklad tri šampúchy a podobne. Viem, že sa dajú jednotlivo objednať a vložiť do krabičky, ale zvýhodnená cena takejto sady by ma potešila.


    Barbora, 28 r., Lysá nad Labem
    Určite tuhú vôňu.


    Hanka, 42 r., Amsterdam
    Mam teď docela problém se šampuchy, asi rok jsem používala na vlasy jen šampouch, úplně mi zmizely lupy, vlasy přestaly tolik padat, ale jsou suché, a to opravdu hodně. A to jim před každým mytím dopravám i hodinový zabal v kokosovém oleji. Proto bych uvítala nějaký kondicionér nebo masku, nebo i šampouch speciálně pro suché vlasy. S pazouchem mají problém mé kamarádky, nechává trošku bíle stopy v podpaží… A masážní kocka se mi v léte při cestovaní roztekla, naštěstí jsem ji mela v hliníkově krabičce a po zahřátí jsem ji vyklepla ven...možná je dobře upozornit, že v létě se může při vyšších teplotách roztékat…


    Juraj, 23 r., Slovenské Pravno
    Túto otázku neviem zodpovedať, s tým čo ponúkate, som spokojný. Nechám sa prekvapiť s niečím novým.


    Martina, 29 r., Bratislava
    Možno viac pleťových prípravkov – novy pleťový krém alebo olej, alebo pleťovú vodu... takisto masážny olej by bol super. Masážne kocky sú skvelý nápad, ale ťažko sa mi s nimi pracuje.


    Michaela, 24 r., Blatno
    Páčilo by sa mi čokoľvek s vôňou kokosu alebo orientálne niečo – zmes vanilky, klinčeka, kardamonu. Môj snúbenec krásne vonia po mydle pánsky klub, tak by som prijala mydlo pre ženy tiež s výraznejšou vôňou. A na Vianoce limitku s vôňou perníku.


    Mirka, 28 r., Nové Mesto nad Váhom
    Veľmi, veľmi by som uvítala nejaké jemné mydlo s aktívnym uhlím. Ponio mydlá mám veľmi rada, a preto sa mi nechce objednávať uhoľné mydlo u dakoho iného. Čo sa týka vôní, brala by som šampúch s vôňou ruže (len ruže). Alebo možno aj celý rad kozmetiky čisto len s ružovou silicou.


    Monika,22 r., Ilava
    Možno by som si priala, aby bolo častejšie v ponuke vanilkové pílingové mydlo, stále pri ňom svieti vypredané a už dlhšie ho chcem vyskúšať. Zlé by nebolo vidieť v ponuke aj viac pleťovej kozmetiky, možno skúsiť aj nejaký prírodný make-up...a z vôní som za niečo grepfruitové.


    Pauli, 31 r., Vysoké Tatry
    Veľmi sa mi páčil ten kondicionér na vlasy, čo sa objavil minulý rok na FB stránke Ponio, lebo je super. Občas po šampúchu taká zmena. Ten by som v stálej ponuke určíte uvítala.


    Soňa, 21 r., Sučany
    Možno viac druhov krémov, kokos-vanilka je super, ale nejaké podľa typu pleti by boli skvelé, prípadne iná pleťová kozmetika je vítaná. Mňa osobne by potešilo mydlo alebo šampúch s malinovou vôňou, ktorú zbožňujem.

    Autor článku: Nikola Kokiová


    Kvalita kozmetiky PONIO očami zákazníkov 1. September 30 2015, 0 Comments

    Prírodná kozmetika je v kurze. Máme aj na Slovensku kvalitné výrobky na prírodnej báze? Opýtala som sa zákazníkov, ako sú spokojní s ručne robenou slovenskou kozmetikou Ponio, ale i to, čo nové by v ponuke radi uvítali.
    Žijeme v konzumnej spoločnosti, kde nemôžeme hovoriť o nedostatkovom tovare. Práve naopak, všetkého je toľko, že si ani nevieme vybrať a často len tak bezcieľne blúdime hodiny medzi regálmi. Platí to aj o kozmetike, a to nielen dnes, ale dlhé storočia. Už v staroveku používali ľudia širokú paletu kozmetických výrobkov, no od tých dnešných sa značne líšili. Vtedy boli všetky zložky výlučne prírodné, dnes je všetko plné chemických vzorcov. To je možno príčina, prečo v  poslednej dobe záujem ľudí o výrobky na prírodnej báze rastie. Potvrdzujú to i predajcovia, ktorí sa zhodujú, že tovar s označením „prírodný, prírodná, prírodné“ sa lepšie predáva.
    Obchodné domy sú tiež plné prírodnej kozmetiky, zväčša zahraničnej. Francúzi majú svoju sieť obchodov Yves Rocher, Česi Manufaktúru a na Slovensku sa môžete stretnúť napríklad s ručne robenou kozmetikou Ivany Zuzinovej pod názvom Ponio. Prvé mydlo vyrobila pred desiatimi rokmi. Len tak, pre seba. Neskôr sa inšpirovala britskou značkou kozmetiky Lush, ktorú však u nás už nenájdete, a tak začala Ivana skúšať. Dnes už predáva svoje šampúchy, masážne kocky, pazúchy či mydlá pod vlastnou značkou.
    Ponio je kozmetika, ktorá vzišla z kvalitnej ručnej práce. Ivana si sama dobre uvedomuje, že označenie fair trade alebo bio nemusí nič znamenať, často je dokonca iba trikom na vymámenie peňazí od zákazníkov. Napriek tomu, že vo svojich výrobkoch používa väčšinu prírodných surovín, o prírodnosti svojich produktov sa vyjadruje opatrne. Za kvalitu slovenskej ručne robenej kozmetiky však hovoria zákazníci. Oslovila som náhodne desať z nich a zisťovala som, ako sú s Ponio výrobkami spokojní. A tu je výsledok:

     


    Ako ste sa dostali ku kozmetike Ponio?

    Alena, 35 r., Yvoire (Francúzsko)

     

     

    Objavila som ju na SaShE a dala som si ju kúpiť na Vianoce.
     
    Barbora, 28 r., Lysá nad Labem
    Prostredníctvom SaShE. Myslím, že niektorý z výrobkov Ponio bol na hlavnej strane. Zaujalo ma to a hneď som dačo objednala.


    Hanka, 42 r., Amsterdam
    Ke kosmetice Ponio jsem se dostala díky mé kadeřnici Zuzce z Olomouce. Poprvé jsem o výrobcích Ponio slyšela pravě od ní před rokem.


    Juraj, 23 r., Slovenské Pravno
    Dopočul som sa o nej prvý raz od priateľky.


    Martina, 29 r., Bratislava
    Cez internet a úplnou náhodou. Keď som hľadala inú prírodnú kozmetiku, našla som článok o Ponio.


    Michaela, 24 r., Blatno
    O Ponio som sa dozvedela v „Zelenej špajzi“, keď som sa pýtala na bezparabénovú kozmetiku.


    Mirka, 28 r., Nové Mesto nad Váhom
    Myslím, že to bolo na jeseň 2013 na SaShE, v čase, keď som sa začala zaujímať o prírodnú kozmetiku.


    Monika,22 r., Ilava
    O Ponio kozmetike mi povedala priateľova sestra, vyskúšala šampúchy a bola veľmi spokojná, tak som skúsila aj ja.


    Pauli, 31 r., Vysoké Tatry
    Prvýkrát na SaShE, ale začala som sa o ňu zaujímať až keď som intenzívne hľadala možnosť ekologického (hlavne čo sa obalu tyká) šampónu na vlasy.


    Soňa, 21 r., Sučany
    K Ponio som sa dostala cez stránku SaShE, neskôr som objavila vlastnú stránku Ponio.sk a odvtedy objednávam iba odtiaľ.


    Ktorý výrobok ste vyskúšali ako prvý?

    Alena, 35 r., Yvoire (Francúzsko)
    Šampúch, deodorant a masážnu kocku – dostala som ich naraz, ale úplne najskôr som vyskúšala deo.


    Barbora, 28 r., Lysá nad Labem
    Šampúch a mydielka.


    Hanka, 42 r., Amsterdam
    Jako první jsem vyzkoušela šampouch, později jsem začala používat i masážní kocky, vanilkově-kokosový krém a pazuchy.


    Juraj, 23 r., Slovenské Pravno
    Vyskúšal som dva typy pazúchov. Podotýkam, som s nimi veľmi spokojný.


    Martina, 29 r., Bratislava
    Šampúchy. Od Ponio som vlastne začala objednávať kvôli šampúchom. Mydlá, krémy a prírodné dezodoranty som kupovala od iných výrobcov, ale prírodné šampóny nemal nikto a chcela som to vyskúšať.


    Michaela, 24 r., Blatno
    Prvý som vyskúšala šampúch cukrová pivonka a hneď som bola nadšená, o pár dni na to som si kúpila i ďalšie výrobky.


    Mirka, 28 r., Nové Mesto nad Váhom
    Najviac ma zaujal šampúch, a ten som aj prvý vyskúšala. V prvej objednávke som mala ten, prenosku a masážnu kocku.


    Monika,22 r., Ilava
    Šampúch s pyritiónom zinku – bola to vzorka, ktorú som dostala k objednávke.


    Pauli, 31 r., Vysoké Tatry
    Objednala som hneď šampúch, mydlo aj masážnu kocku.


    Soňa, 21 r., Sučany
    Ako prvý som vyskúšala asi pazúch, ktorý je úplne skvelý pomocník najmä v lete, no necháva na bledých tričkách škvrny, čo je trošku škoda. Zároveň som skúšala šampúch, ktorý by som nevymenila ani za nič. Odkedy ho používam, nekupujem si na vlasy nič iné.


    Ktorý výrobok je váš najobľúbenejší, ktorý najčastejšie používate?

    Alena, 35 r., Yvoire (Francúzsko)
    Masážna kocka, mala som ich už asi 10.


    Barbora, 28 r., Lysá nad Labem
    Rozhodne šampúchy, bez nich už nedokážem žiť! Už pár rokov iné šampóny na vlasy vôbec nepoužívam.


    Hanka, 42 r., Amsterdam
    Můj nejoblíbenější je šampouch citron – rozmarýn, masážní kocka kakaová a vanilková, pazouch čajovník – lemongrass a krém kokosově-vanilkový. Krém a pazouch používám denně. Kocku a šampouch každý týden.


    Juraj, 23 r., Slovenské Pravno
    Pazúch čajovník a lemongrass, ale nie je zlý ani pomaranč a eukalyptus.


    Martina, 29 r., Bratislava
    Jednoznačne šampúch. Ale už používam aj Ponio mydlá a pazúch.


    Michaela, 24 r., Blatno
    Najobľúbenejší výrobok je šampúch cukrová pivonka, ale teraz skúšam „no poo metódu“, takže používam na vlasy len vodu. Na telo však milujem pomarančové mydlo, ktoré je môj terajší favorit.


    Mirka, 28 r., Nové Mesto nad Váhom
    Jednoznačne šampúch! Milujem ho (všetky vône) a pochybujem, že budem mať potrebu skúšať niečo nové.


    Monika,22 r., Ilava
    Šampúchy a mydlá, no chystám sa časom poskúšať všetko, takže možno niečo ešte pribudne.


    Pauli, 31 r., Vysoké Tatry
    Ťažko povedať. Šampúchy používam stále, vyskúšala som uz všetky okrem ichtamolového a mám pomerne bezproblémové vlasy. Veľmi ma zaujalo vanilkové pílingové mydlo, práve kvôli pílingovej funkcii. Môj priateľ používa mydlo a kocku. Kocku hlavne na ruky, keďže veľa manuálne pracuje a lezie, a potom má ruky suché ako šmirgeľ...prvú dostal odo mňa na skúšku a osvedčila sa lepšie ako krémy.


    Soňa, 21 r., Sučany
    Jednoznačne šampúch citrón a rozmarín! A ešte mydlo dvojitá levanduľa.

    ...... toto bola prvá časť spovede naších zákazníkov, druhú uvedieme čoskoro - ich odpovede budú ešte pestrejšie a zaujímavejšie:-)

    Autor článku: Nikola Kokiová


    Šampúch – láska na prvé použitie September 23 2015, 1 Comment

    Šampúch je vraj u zákazníkov najobľúbenejším Ponio produktom a zrejme tomu bude tak - ďakujem Nikolke za osobnú spoveď jej o vzťahu s touto okrúhlou vecičkou :-).


    Som žena. A ako každá iná túžim po dokonalých vlasoch. Dlhých, hustých, nadýchaných, a hlavne zdravých. Odvtedy, ako som sa o ne začala starať sama, hľadala som šampón, ktorý mi bude vyhovovať. Ktorý moje vlasy nebude zbytočne zaťažovať.

    Zázraky z telky sa nekonali

    Môžem sa hrať na mediálneho zákulisia znalú, môžem vám porozprávať o technikách manipulácie v reklamách, koľko len chcete. Môžem si navrávať, a aj som si navrávala, že sa do reklamných pavučín nechytím. No v regáloch drogérií som podvedome siahala po tých výrobkoch, o ktorých krásne modelky na obrazovkách vraveli ako o zázraku. Obraz nádherných oslnivých vlasov som si uchovala v mysli a moja ruka vkladala do košíka výrobky v súlade s ním.
    Po prvom umytí som bola vždy s každým šampónom spokojná. Zmena mojim vlasom očividne prospievala. Ale pri žiadnom z nich som neostala. Dlhodobé používanie hociktorého z reklamných zázrakov spôsobil, že moje vlasy boli také, ako predtým. Spľasnuté, riedke, nezdravo vyzerajúce. Zúfala som a hľadala odpovede na otázky, prečo naše staré matere mali nádherné kadere i keď nemali k dispozíciu takú širokú paletu výrobkov starostlivosti o vlasy. A v tejto vete som našla i odpoveď. „Nemali k dispozícii...“ V obchodoch nenašli masky, kúry s takým a onakým výťažkom, s kaviárom či makadamovým olejom, ale za to mali prírodu. Žihľavový či lopúchový šampón...áno tie, s ktorými dnes často kúpeme psov. A na ktoré ešte aj dnes nedá dopustiť množstvo chlapov.

     

    Prírodná sila žihľavy

    Lenže, neklamme si. Žihľavový šampón...ktorá z nás dnes po ňom siahne? Po tom zelenom výrobku niekde tam v rohu v úplne spodnom regáli, čo ho takmer ani nevidno. Ani len obal nie je lákavý. Nie je farebný a nesľubuje zázraky na počkanie. Často sa riadime tým, že čo je drahšie, to je i lepšie. No príroda nie je náročná, nepýta veľa a dá mnoho. Žihľavu často podceňujeme, no pre vlasy je neoceniteľná. Podľa skúseností starých mám žihľava urýchľuje rast vlasov a dokonca zabraňuje ich vypadávaniu, takže sa vám postará o hustejšiu hrivu.

    Sama som sa bránila tomuto zelenému šampónu. No raz mi kamarátka ukázala žihľavový šampúch z kozmetiky Ponio. Podala mi do ruky malú okrúhlu vec v tuhom stave a povedala mi, že je to šampón na vlasy. Veľmi som sa smiala. Toto a šampón? A to je na jedno použitie? Pení to vôbec? Zmyjem ho z vlasov? Dostala som len jednu odpoveď:Vyskúšaj...“

     

    Šampúch? Čo to je?

    Vyskúšala som. Namočila som si vlasy i šampúch, vzala ho do rúk a dva – trikrát ním pošúchala po vlasoch. Stačilo pár pohybov a moje vlasy boli v mäkkom obkľúčení hustej peny. Následne som penu opláchla, pridala trochu kondicionéru (moje vlasy ho potrebujú na bezproblémové rozčesanie) a čakala. Vlasy uschli a boli nádherné. Vravím si, fajn...ako každý šampón. Teraz hojno a potom...No potom boli krásne zas. Po druhom, treťom použití, po týždni, po mesiaci, po roku...dokonca mi prestali vypadávať a naozaj zhustli, vyzerajú zdravšie a sú príjemné na dotyk. Poviem vám, do drogérií po šampóny už nechodím...
    Časom som prišla na všetky moje odpovede na otázky adresované kamarátke. Nie je to šampón, je to niečo ešte lepšie. Nie je na jedno použitie. Vydrží oveľa dlhšie. Vlasy si umývam raz – dvakrát do týždňa a 60g šampúch mi v priemere vydrží mesiac a pol. Pení to a poriadne, no pena vôbec neštípe ako z komerčných tekutých šampónov. Z vlasov ho zmyjem hravo – urobí, čo má a ide preč, nezaťažuje zbytočne moje vlasy.

    Keď je plusov veľa a mínusy zanedbateľné

    A zistila som o ňom toho oveľa viac. Je to slovenský ručne vyrábaný produkt, ktorý má všetko, čo má šampón mať, okrem vody. Je malý, ale vydrží dlho, dokonca u mňa dlhšie než bežný 250 ml šampón. Jeho základ je žihľavový, takže je naozaj skvelý, a pritom vyzerá atraktívne, zapáči sa aj náročným užívateľkám. Vybrať si môžete z dvoch veľkostí, s tou menšou sa môžete zamilovať a s väčšou si už na neho zvykať. K dispozícii je podľa sezóny niekoľko druhov vôní, sladkých i sviežich, no v každom prípade príjemných. Aj môj chlap miluje šampúchy. Teda skôr vôňu mojich vlasov po umytí. Hovorí mi: „Ako ti krásne voňajú vlasy. Ale tá vôňa ma neznásilňuje.“ Smejem sa, ale má pravdu. Pretože prírodné silice zo šampúchu naozaj voňajú skvelo, ale pritom jemne, nie agresívne. A pre zelene mysliacich ľudí prinášam ďalšiu výhodu...nie je v plastových obaloch. Keď ho miniete, zmizne, a nezaťaží nielen vaše vlasy, ale aj prírodu.
    Nevýhody? Zanedbateľné...keď už ste s používaním šampúchu na konci a je príliš tenký, zlomí sa a následná manipulácia s ním je trošku zložitejšia (pozn. od Ponio - fotopostup ako opraviť zlomený šampúch pribudne čoskoro :-)). A najväčšia nevýhoda je, že keď ho predstavíte kamarátkam, každá ho chce vyskúšať a vy musíte kupovať ďalší. Ach...
    Neviem, či existuje láska na prvý pohľad. Ale láska na prvé použitie rozhodne. Tento šampúch si zamiloval moje vlasy a ja som si zamilovala šampúch. Už viac v drogériách nenakupujem. A moje vlasy sú neustále krásne, husté a zdravé. Vďaka za žihľavu. A vďaka za Ponio.

    Zdroj fotiek: osobný archív

    Autor článku: Nikola Kokiová


    Vermikompost 1. - Zakladáme + príchod dážďoviek May 02 2015, 0 Comments

    Nechtíky, slezy, levandule - budú lepšie prosperovať s výživou z vermikompostu? Založíme, prihnojíme, zistíme. Inšpirujte sa aj aj vy:-).

    Ponio je síce oficiálne o výrobe kozmetiky, ale neoficiálne súvisíme s mnohými inými odvetviami, napríklad takým poľnohospodárstvom - základnými kameňmi našej výroby sú rastliny. Rastlinné oleje, rastlinné silice, extrakty, odvary či celé rastlinky z našej záhrady - medzi inými nechtík, mäta, levanduľa či slez. Cez leto preto rozširujem svoju prácu nielen na prácu vo výrobni, ale aj o starostlivosť o bylinky a zber kvetín, listov, rastlín, ktoré potom využívame až do najbližšej sezóny. Keďže naša pôda na záhrade je bohužiaľ hutná a ílovitá, snažíme sa ju skultivovať a obohatiť. Tento rok sme sa preto rozhodli okrem klasického kompostu vyskúšať aj vermikompost a podporiť tak rast našich byliniek.

    Možno ste už o vermikomposte počuli, pretože sa dá údajne prevádzkovať takmer kdekoľvek - nielen vonku ale aj v garáži, na balkóne, či dokonca v školskej triede alebo v kuchyni. Ziskom je nielen výživné hnojivo, ale aj zníženie celkového odpadu v domácnosti. Len stručne - základným rozdielom oproti klasickému kompostu  a vermikompostu je ten, že vermikompost vytvárajú dážďovky (obvykle kalifornské) spracovávaním biologického odpadu (zvyšky z kuchyne a záhrady). Kvalitatívne je vermikompost oveľa bohatší na živiny ako bežný kompost a priaznivo vplýva na celkovú cirkuláciu živín v ekosystéme. Nechcem sa textovo opakovať, preto ak by niekoho vermikompostovanie zaujalo, môžete začať napr. týmto dokumentom.

    Chvíľku sme doma študovali, čo všetko potrebujeme a občas mali pocit, že dážďovky potrebujú viac starostlivosti ako mačka či psík, no kým sme si zohnali vermikompostér (zatiaľ radšej iba maličký model) a dážďovky, trochu sme vytriezveli, že snáď to nebude taká veda. Základom pre dážďovky je vhodná strava, vlhkosť a teplota, pri dodržaní týchto podmienok by sa im malo dobre dariť.

    Tak a tu je už pár fotiek z nášho dnešného udomácňovania dážďoviek:

     

    Niekoľko hodín vopred sme si namočili kokosové vlákno - ako jednu zo zložiek do základnej podstielky pre dážďovky, aby sa po presune aklimatizovali a mali príjemné prostredie.

    Kokosovú hmotu sme premiešali s kúskom zeminy a o niečo väčším množstvom na malé kúsky natrhaného papiera.

    Papier je potrebné v podstielke navlhčiť a premiešať s vláknom a zeminou.

    Nám sa zdala táto podstielka po premiešaní trochu nízka a tak sme pridali ešte ďalšie odporúčané zložky - pokosenú trávu odležanú v bežnom komposte, trochu vyzretého kompostu, kúsky šalátových listov.

    Troška starých jabĺčok (nepoužili sme všetky aby sme dážďovky neprekŕmili a kompost nezačal smrdieť)....

    A nakoniec - do stredu vložíme dážďovky, aj spolu so zeminou v ktorej cestovali a majú v nej už vytvorené priaznivé prostredie. Áno, viem, takto to nevyzerá zatiaľ veľmi vábne:-). Tam pri prste, to malé červené je jedna zo stoviek kalifornských dážďoviek:-).

    Prvé základné poschodie je hotové....

    Skontrolujeme či je podstielka dosť vlhká a na vrch položíme ešte navlhčený novinový papier.

    A takto vyzerá vermikompostér vo svojej prvotnej fáze. Keďže dážďovky zatiaľ rozmaznávame, nechali sme ho vnútri, no po víkende ho presunieme von na tienisté, pokojné miestečko. Zatiaľ má náš vermikompostér iba dve poschodia - jedno kam odteká "dážďovkový čaj" / tekuté hnojivo a druhé so založeným vermikompostom, po čase budeme dokladať bioodpad z kuchyne aj do ďalších poschodí a dážďovky sa budú medzi nimi presúvať cez dierky, ktoré sú v každom dne poschodia. V ďalších častiach zdokumentujeme ako sa bude dariť nielen dážďovkám, ale aj našim bylinkám po hnojení týmto organickým hnojivom - vermikompostom.


    Domáci prach na pranie April 16 2015, 1 Comment

    Našli ste niekde doma starú zabudnutú kocku mydla? Odkladáte si úlomky použitých mydiel s tým, že raz pre ne nájdete využitie? Alebo hľadáte ekologickejšiu alternatívu ku komerčným pracím práškom? Spravte si domáci prach na pranie.

    U nás vo výrobni je mydlových pokusov, odrezkov, nevyužitých úlomkov dostatok a tak som aj ja zisťovala, kde tieto kúsky ešte môžem využiť. Pripravila som si základný prací prášok a tento veľmi ľahký "recept" ponúkam aj vám, možno niekomu poslúži a môžete si ho jednoducho pripraviť sami doma. Rovnaký recept som ponúkla prvýkrát do rozhovoru pre časopis ŠARM, ak ste ho ale nepostrehli, uvádzam ho aj tu.

    Na internete je plno receptov v rôznych obmenách. Na začiatku som mala pocit, že čím viac rôznorodých surovín je v prášku, tým bude prášok účinnejší, ale nie vždy je to tak. V prípade "handmade & homemade" prášku sa mi zatiaľ najviac osvedčil ten najjednoduchší recept.

    Domáci prach na pranie (farebné prádlo) - základný recept:

    Kryštalická sóda (nájdete v ktorejkoľvek drogérii)

    Mydlo - nevyužité zbytky alebo klasické jadrové mydlo na pranie

    Silice (nemusí byť, najvhodnejšia je pomarančová alebo iná citrusová silica)

     

    Postup

    1. mydlo nastrúhame / nakrájame / posekáme na menšie kúsky

    2. Mydlové vločky pridáme do mixéra spolu s kryštalickou sódou (na 50g mydla cca 75g sódy, v závislosti od tvrdosti vody). Mydlové vločky by sa mixovaním mali v sóde pekne obaliť a výsledná zmes by mala mať rovnomernú, mierne sypkú štruktúru

    3. pridáme silice (cca 0.1-1% hmotnosti, podľa druhu a intenzity) a dobre premiešame

    Výsledná štruktúra môže byť po pridaní silíc mierne vlhká, tento prach ale po čase netvrdne a dá sa pekne naberať

    Pri praní použite 1-2 PL (v závislosti od znečistenia)

    Podľa mojich skúseností takýto prášok bez problémov zvládne väčšinu bežného znečistenia. Nezabúdajte, že veľký vplyv na výsledok má aj teplota prania. Väčšina receptov uvádza, že domáci prach na pranie je lacnejší ako komerčný, ale ja osobne som cenovú kalkuláciu nerobila - mojim cieľom bolo zúžitkovať suroviny a používať ekologickejšiu alternatívu.

    Pár postrehov na záver:

    - pomer sódy a mydla som určila od oka a nie je striktný, môžete si ho upraviť podľa tvrdosti svojej vody. Mydlo totiž stráca v tvrdej vode čistiace schopnosti a kryštalická sóda túto tvrdú vodu zmäkčuje. Ak bývate v oblasti s tvrdou vodou, môžete sódy pridať viac a naopak, ak máte mäkkú vodu, môžete jej použiť menej.

    - ak chcete dávať pomer mydlových vločiek a sódy na "hrnčeky" a nie hmotnosť, tak je pomer zhruba 1 hrnček vločiek na 1 hrnček sódy (sóda je ťažšia ako vločky)

    - namiesto celej kryštalickej sódy alebo jej časti môžete použiť aj sódu bikarbónu, borax alebo soľ - ich účinnosť je ale nižšia ako sódy, prečo ju teda zbytočne riediť keď chceme čo najlepší výsledok? táto alternatíva je vhodná ak chce prášok na háklivejšie textílie

    - namiesto aviváže môžete použiť lyžicu octu alebo kyselinu citrónovú. Nepridávajte ich priamo do prášku, ale radšej samostatne na záver prania (kyselina citrónová by znížila účinnosť kryštalickej sódy)

    - tip od informátora: prádlo sa údajne najlepšie perie v dňoch vodných znamení podľa lunárneho kalendára -  Ryby, Rak, Škorpión ;-)

     

     


    Ponio v časopise ŠARM April 02 2015, 2 Comments

    Naša maličkosť sa objavila v časopise ŠARM, číslo 14, 30.3.2015, na strane 26. Ďakujem pánovi Dzúrovi za príjemnú návštevu a rozhovor.


    Pazúchy - najčastejšie otázky March 31 2015, 2 Comments

    Zhrnutie vašich najčastejších otázok ohľadom pazúchov - prírodných dezodorantov.

    Čo je to pazúch a ako funguje?

    Dezodorant (pazúch) nezabraňuje prirodzenému poteniu, ale jeho antibakteriálny účinok zabraňuje rozkladným procesom potu a teda aj nepríjemnému zápachu.

    Ako sa používa vytláčací mechanizmus na pazúchu?

    Dezodorant sa vytláča/vysúva jednoducho - zospodu prstom opatrne vytlačíte kúsok, koľko potrebujete. Dezodorant sa obvykle nezošúchava sám dole späť, ale keby predsa, tak po prvom použití už by sa nemal (rozotretie do krajov ho zafixuje), Netreba s ním silno kolmo tlačiť (vtedy sa môže zasúvať), lebo chvíľku mu trvá, kým sa rozohreje a začne topiť.

    Osvedčená metóda je šúchať s ním v jemnom náklone (teda nedržať dezodorant úplne kolmo), potom sa vytvaruje do mierneho "kopčeka" v strede a nezanáša sa priveľmi k okrajom.

    Ako zasunúť pazúch bezpečne späť do obalu?

    Ak by ste si dezodorant vysunuli príliš vysoko, tak ho vrátite späť miernym poklepaním po rovnej pevnej ploche (po stole).

    Pazúch je pre mňa príliš tuhý / mäkký - čo s tým?

    Pazúch sa najľahšie nanáša na vlhkú pokožku, napríklad po sprchovaní. Ak je pre vás pazúch príliš tuhý alebo máte pocit, že sa ťažko rozotiera, naneste na jeho povrch pred použitím 1-2 kvapky vody, ktorá uľahčí roztierateľnosť pazúchu bez výrazného tlačenia.

    Naopak - ak je pre vás pazúch príliš mäkký, skladujte ho na chladnejšom mieste alebo v chladničke, aby sa pri použití topil pomalšie.

    Ak ani jedno z tohto nepomohlo - ozvite sa nám, pazúchu dohovoríme a vymeníme vám ho za nový:-).

    Ako skladovať pazúch?

    Berte do úvahy základné faktory znižovania výdrže akéhokoľvek výrobku - teplo, slnko, vzduch (oxidácia) a vlhkosť. Nezabudnite si dezodorant vždy zatvárať, aby nebol zbytočne na vzduchu, nenechávajte ho celé dni na slnku alebo na prehrievaných miestach.

    Kedy pazúch nepoužívať? Je pre niekoho nevhodný?

    Dezodorant jednoznačne nepoužívajte na poranenú pokožku (vrátane pokožky poranenej pri holení), mohli by ste byť prekvapení pálením. Niektorí ľudia môžu reagovať podráždením na určitú zložku v pazúchu - na sódu alebo na niektorú zo silíc. Veľa závisí aj od samotného dávkovania, kde príliš časté používanie alebo príliš hrubé vrstvy dezodorantu môžu spôsobiť podráždenie. Počúvajte preto svoje reakcie tela a používajte pazúch v primeranej miere (menej je niekdy viac).

    Môže sa dezodorant používať počas tehotenstva?

    Niektoré silice v dezodorantoch nie sú vhodné pre použitie počas tehotenstva či kojenia, v týchto prípadoch nie je presná hranica vždy jednoznačná, odporúčam vyberať si vône jemnejšie (levanduľa, citrusové vône) a v prípade že si nie ste istá, poraďte sa so svojím lekárom. Sledujte vlastný pocit a nepoužívajte dezodorantu priveľa. Určite sa vyhnite siliciam, ktoré spôsobujú prekrvenie, ako napríklad klinček, škorica, zázvor, borievka, bazalka, rozmarín.

    Orientačné rozdelenie silíc vhodných a nevhodných počas tehotenstva nájdete napríklad na tejto stránke.

    Čo robiť ak je náplň do dezodorantu po naplnení príliš mäkká?

    Pravdepodobne ste náplň do obalu natlačili alebo zohriali iba veľmi máličko - masu dezodorantu ste teda zmäkčili "podrvením" a ona už svoje pevné vlastnosti neobnovila, dezodorant sa môže javiť ako mäkší a kašovitý. Situáciu vyrieši systém rozpustiť - naliať - nechať stuhnúť, kedy sa pevnosť a štruktúra dezodorantu obnoví. Náplne aj samotné dezodoranty v obaloch vyrábame naraz z rovnakej hmoty, preto by k záhadám v tuhosti nemalo dochádzať (akékoľvek iné neobvyklé anomálie zreklamujeme:-)).

    Robí pazúch fľaky na bielom/čiernom oblečení?

    Áno aj nie. Treba si uvedomiť, že dezodorant sám o sebe nie je snehovo biely a nie je ani taký zázračný, že po nanesení sublimuje alebo sa inak uvedie do stavu neviditeľnosti. Inak povedané - ak si ho dáte rozumnú vrstvu a počkáte, kým zložka voskov a olejov vpije do pokožky, tak prípadnú zmenu si na bielom tričku určite nevšimnete. Ak použijete dezodorantu priveľa alebo rovnaké biele tričko nosíte týždeň, zmenu na tričku si už všimnete, v podobe krémových stôp (niečo medzi veľmi svetlým kapučínom a laté podľa toho akú máme vzorku kaolínu). Jednoducho prebytok dezodorantu sa nemá kam inde stratiť, ako ošúchať sa o oblečenie. Po týždni odporúčajú módni poradcovia tričko vymeniť (stopy sú vyprateľné bez väčších problémov).

    Na tmavých tričkách sa nevyskytuje biela stopa, ale ak použijete dezodorantu priveľa, môžete mať na oblečení jemný poprašok (oprášiteľné). Farebné oblečenie podobne, môže byť vystavené prebytku nevstrebaného oleja, tak svoje podpazušie netrápte tonami dezodorantu.

    Ako eliminovať tieto problémy - naneste rozumnú vrstvu a chvíľku počkajte, kým sa olej nevstrebe. Po dlhšom používaní tričko operte:-).

     Nie je tu vaša otázka? Napíšte mi ju na ponio@ponio.sk

    Ivana


    Pazúchy I. - napísali o nás a o nich January 28 2015, 0 Comments

    Možno ich už používate, možno pri nich práve váhate a možno o nich počujete prvýkrát. Pre základnú orientáciu, čo, kde ako, zdieľam článok Lucie Švaral so mnou. Lucka je spoluzakladateľkou a inštruktorkou webu fitshaker.sk.

    Škodlivosť dezodorantov a ako sa pri tomu brániť

    Jedného dňa za mnou prišla moja polovička s prosbou, nech mu vyrobím prírodný dezodorant z kokosového oleja. Vraj si už viac nechce striekať do tela chémiu s možným nežiaducim účinkom – rakovinou. Keď mi poslal dlhočižný návod na výrobu takéhoto dezodorantu, len som sa chytila za hlavu. Uuuf, tak to asi nepôjde. Začala som pátrať po jednoduchšej alternatíve – zakúpiť si takýto dezodorant od niekoho, kto má jeho výrobu „v rukáve“. Odvtedy sme vyskúšali viacero alternatív. A keďže leto a dezodoranty k sebe jednoducho patria, rozhodli sme sa priniesť ti článok na túto tému.

    Ako však napísať článok o dezodorantoch, keď v nich nie sme odborníci? Predsa spýtať sa na to odborníka. A tak sme oslovili Ivanku Zuzinovú, ktorá sa venuje výrobe dezodorantov.

    fitshaker blog deodoranty

    1. Každý chce v lete príjemne voňať a dezodorant je povinná výbava každej ženy. Mali by sme si dať záležať na výbere dezodorantu, alebo hlavne nech pekne vonia a dlho vydrží?

    V prvom rade si objasnime prečo sa potíme. Keď nám je teplo, naše telo sa ochladzuje a tiež odvádza z tela škodliviny.

    Taktiež by som rada ujasnila pojmy dezodorant a antiperspirant, lebo ešte stále ich veľa ľudí používa ako rovnaké pojmy. Dezodorant vo všeobecnosti zabraňuje zápachu potu, pričom antiperspirant je jeho podskupinou a zabraňuje samotnému poteniu.

    Určite je potrebné zvážiť, aký dezodorant si vybrať a prečo. Na denné použitie je pre mňa jasnou voľbou dezodorant nezabraňujúci poteniu iba zápachu, na druhej strane je pochopiteľné, ak chce nevesta v deň D byť tip top a použije výnimočne antiperspirant.

    2. Ktoré látky sú v dezodorantoch nebezpečné?

    Veľký boom sa udial v súvislosti s hliníkom, ktorý je účinnou zložkou najmä v antiperspirantoch v rôznych formách. Prebehlo a prebieha veľa štúdií o súvislosti medzi rakovinou prsníka alebo Alzheimerovou chorobou a hliníkom.

    Problémom je, že látky obsiahnuté v antiperspirantoch (najmä ten nešťastný hliník) „upchávajú“ potné žľazy a tým je narušená regulácia teploty tela ako aj odvádzanie škodlivých látok von z tela. Tieto škodlivé látky sa potom hromadia v najbližších miestach, teda v okolí prsníkov.

    Výsledky v týchto štúdiách však nie sú až tak jednoznačné, pretože dáta sa zbierajú veľmi ťažko (denne na nás vplýva priveľa faktorov) a mnohé z týchto látok sú nielen v dezodorantoch, ale aj inej dennej drogérii, vrátane zubnej pasty, šampónov, sprchových gélov a pod.

    Dezodoranty okrem hliníka obsahujú aj konzervanty (triclosan, parabény), plnidlá, parfémy a iné pomocné látky, z ktorých každá z nich si nesie svoje vedľajšie účinky – a nielen na zdravie ľudí, ale často aj na životné prostredie.

    fitshaker-blog-skodlive-dezodoranty-oldschool-reklama

    3. Čo môže spôsobiť pravidelné používanie takýchto dezodorantov?

    Okrem rakoviny sú to rôzne podráždenia pokožky alebo zvýšené riziko vzniku alergií. Veľa závisí od samotného zloženia, preto odporúčam čítať časť INGREDIENTS.

    4. Prečo sú dezodoranty s týmito látkami vôbec na trhu povolené a dostupné?

    Zrejme práve preto, že spomínané štúdie sú dlhé, nákladné, nemáme dostatok výsledkov a trh na výrobcov zatiaľ až tak netlačil. Ale postupne sa to mení.

    fitshaker-blog-dezodorant-vyhodit-radsej2
    Stačí si raz prečítať zloženie a nemáš na výber…

     

    5. Akú alternatívu môžu ľudia zvoliť, ak chcú používať zdraviu neškodné dezodoranty?

    Môžu použiť tzv. deo kryštál (kamenec) alebo prírodný dezodorant so základom sódy (hydrogénuhličitanu sodného). Niektorí dodávatelia so zameraním na šetrnú „zelenú“ kozmetiku postupne vyvíjajú aj ďalšie látky, napríklad kvasinky, takže myslím že každý, kto hľadá, si vyberie:-).

    Ja vyrábam dezodorant so sódou, pričom ako pomocné látky k nemu sú kokosový olej, jojobový vosk, kakaové maslo, kaolín a prírodné silice, ktoré zabraňujú rozkladu potu, takže aj keď sa človek potí, nezapácha.

    fitshaker-blog-dezodorant-skodlivy-solny
    Toto je náš deo kryštál, ktorí sme si kúpili v Rimini na Wellness výstave. Nevýhodou je, že funguje len keď ho nanesiete na mokrú pokožku a nemá žiadnu vôňu.

     

    6. Môže si človek vyrobiť takýto dezodorant aj sám doma?

    Nejaký základný určite áno – stačí v potravinách kúpiť sódu bikarbónu a vedľa v drogérii panenský kokosový olej a zmiešať do vyhovujúcej konzistencie. Malé percento ľudí môže reagovať na koncentrovanú sódu bikarbónu citlivo, preto je toto aj dobrý test na znášanlivosť. Určite do dezodorantu neodporúčam pridávať silice (esenciálne oleje) z ezoterických stánkov v obchoďákoch, nemám s ich kvalitou dobré skúsenosti. Ak chcete kvalitnú silicu od slovenského dodávateľa, odporúčam značku Hanus.

    7. Ako dlho vydrží takýto dezodorant? Dokáže plnohodnotne nahradiť tie tradičné z obchodu?

    Dezodorant podľa mňa vydrží účinkovať rovnako dlho, i keď nikdy som to nemerala. Predsa len po dlhom dni v lete je človek upotený celý a vtedy nemá chuť skúmať či dezodorant vydrží 48 hodín :-). Mne osobne dezodorant ten z obchodu plne nahradil a myslím, že mnohým mojim zákazníčkam tiež :-).

    fitshaker-blog-dezodorant-skodlivy-pinguin

    8. Je určený iba pre ženy, alebo aj mužov?

    Samozrejme aj pre mužov. Preto som prvotný dizajn etikety musela na ohlasy zákazníčok (resp. ich mužských polovičiek) zmeniť tak, aby bol prijateľný na nosenie aj v mužskej taške :-).

    9. Je finančne náročnejšie používať prírodné dezodoranty?

    Nemyslím si to. Áno, môj dezodorant je drahší ako nejaký zo supermarketu (stojí 4,60-Eur), ale spomínali sme aj domáci dezodorant, takže alternatívy sú vždy. Je to skôr otázka priorít a nie ceny.

    fitshaker-blog-dezodorant-skodlivy-B
    Takto vyzerajú tuhé dezodoranty od Ivanky.

    10. Prečo si začala s výrobou takýchto prírodných dezodorantov?

    Dezodorantmi som akoby doplnila svoje portfólio výrobkov. Začala som mydlami a masážnymi kockami a minulý rok som ich rozšírila o dezodoranty a šampúchy (tuhé šampóny). Všetko sú to totiž veci, ktoré bežne používam a som rada keď viem, čo v nich je. Radšej ako veľa bombastických surovín použijem menej, ale overených.

    Zdroj fotiek: flickr.com, ponio.sk a náš osobný archív

    Autor článku: Lucia Švaral


    Zmena - poštovné ZDARMA namiesto zľavových kódov August 31 2014, 0 Comments

    Od 1.9.2014 sme pre sprehľadnenie vymenili zľavové kódy za poštovné zdarma - toto sa týka objednávok vyššich ako 30 eur platených vopred a vyšších ako 40 eur pri dobierkach. Toto poštovné sa priradí objednávke automaticky ako objednávka presiahne danú sumu, preto verím že Vám uľahčí proces objednávania. Aj preto je suma pri osobnom odbere nastavená na symbolický 1 cent (aby bolo prednostné doručenie zdarma poštou a nedošlo k nedorozumeniam) - tento 1 cent Vám neúčtujeme a pri osobnom prevzatí zaplatíte iba sumu za tovar.

    Zľavové kódy nájdu svoje využitie pri príležitostných akciách - ak chcete byť priebežne informovaný o novinkách (cca 1 x mesačne), nezabudnite si v profile (alebo v doleuvedenom formulári na stránke) nahlásiť odber Ponio obežníka / newslettera.


    Rozširujeme kontaktné kanály k vám May 01 2014, 0 Comments

    Občas keď robím objednávku cez internet, až po chvíli zistím, že som na niečo zabudla - objednať maličkosť ktorú som zabudla prihodiť do košíka, zadať zľavový kód, pripísať upresňujúcu poznámku k objednávke alebo správne vyplniť adresu. Inokedy zas potrebujem vedieť, čo sa deje s mojou objednávkou alebo aká je predpokladaná doba doručenia...

    Práve preto že sme zriadili nové mailové schránky a Ponio linku, cez ktoré nás pohodlnejšie môžete kontaktovať:

    Mail:

    obchod@ponio.sk

    Správa objednávok: zmena objednávky (doplnenie produktov, zmena adresy alebo spôsobu doručenia), informácie o stave objednávky, doplňujúce informácie k objednávke, reklamácie.

    ponio@ponio.sk

    Technické a produktové informácie: informácie ohľadom produktov, platieb, veľkoobchodné podmienky, technické pripomienky, barter, reklamné produkty a iné na mieru.

    Ponio linka:

    +421 948 064 027

    - obvykle v prac. dňoch od 8.30 do 16.30

    - otázky k Vašej objednávke vyriešime priamo a rýchlejšie ako mailom - zmena objednávky (doplnenie produktov, zmena adresy alebo spôsobu doručenia), informácie o stave objednávky, doplňujúce informácie k objednávke, reklamácie (TIP: poznačte si pred telefonátom číslo svojej objednávky, aby sme ju vedeli počas hovoru čo najrýchlejšie nájsť).

    Nech už si vyberiete akýkoľvek spôsob kontaktu, tešíme sa na Vás :-).


    Šampúchy v kocke - všetko čo o nich potrebujete vedieť January 15 2014, 1 Comment

    Pokiaľ Vám tento pojem veľa nevraví, prosím zoznámte sa. Ak už šampúchy poznáte a niektorá otázka vám nie je jasná, možno práve tu nájdete odpoveď.

    1. ŠAMPÚCH - čo to je a ako vznikol?

    Šampúch je tuhý šampón, ktorý plne zastúpi tekutý šampón. Ešte veľmi dávno (vyše 10 rokov), keď som začala rozlišovať medzi kozmetikou komerčnou a trochu prírodnejšími alternatívami, som našla prvé tuhé šampóny, v LUSH. Vtedy ma asi prvýkrát napadla otázka "Prečo sú komerčné šampóny tekuté? Je to podstatné pre vlasy? Dali by sa umyť klasickým mydlom?". Odpovede som našla teoreticky a časom aj prakticky, niektoré potešili, iné prekvapili a ďalšie sklamali. Aj preto mi celkový vývoj prvých šampúchov trval vyše 2 rokov. A teraz odpovede na moje prvé otázky:

    2. Prečo sú komerčné šampóny tekuté? Je to podstatné pre vlasy?

    Dobrá otázka:-). Hlavný dôvod je marketingový - zákazník má pocit, že kupuje viac, pričom väčšinu tvorí voda (voda je skvelé plnidlo nielen v kozmetike, ale aj potravinárstve, stavebníctve a ďalších odvetviach). Druhým dôvodom môže byť tekutosť niektorých zložiek, čo je ale menej obvyklý prípad. Potom sa ľudia čudujú a s nedôverou pozerajú na malý kúsok tuhého šampónu, pretože poznajú iba tekuté verzie. Šampón bez vody nie je dráždivý, keďže ho aj tak použijeme iba potrebné množstvo - naopak, ak šampúch obsahuje šetrnejšie čistiace látky ako tekutý, je ešte jemnejší.

     

     

    3.Prečo názov šampúch?

    Pomenovala som ho kombináciou slov šampón a pampúch, ktorý mi tvarom pripomína. Slovo pampúch je pre mňa veľmi príjemné, žiadny iný národ toto slovo nemá a nepoužíva. Každý jeden šampúch je vytvarovaný ručne.

     4. Ako sa používa šampúch?

    Rovnako ako si šúchate mydlom po tele si párkrát pošúchajte šampúchom v sprche po mokrých vlasoch - potom ho odložte a šampúch vo vlasoch rozpeňte prstami, ako bežný šampón... Umyte a... violá, vlasy sú umyté. Ak ste zvyknutí na kondicionér, použite ho klasicky po umytí. Nemýľte si tuhý (pevný) šampón so suchým šampónom, ktorý sa sype na suché vlasy, či ako sa to robí :-).

    5. Dali by sa vlasy umyť klasickým mydlom?
    Áno, dali, pokiaľ ste chlap s krátkymi vlasmi, kedy Vám na kvalite vlasu až tak nezáleží, popr. vaše vlasy nejakým zázrakom tieto šampóny znášajú. Vlas ako taký na rozdiel od pokožky na tele potrebuje kyslejšie pH a mydlo má pH zásadité - to je aj dôvod, prečo sa odporúča vlasy premývať po mydlovom šampóne octom. Toto zásadité pH mydla vlas naruší, čo ovplyvní jeho lesk, kvalitu, charakter (krátkym vlasom to samozrejme až tak nevadí). Ako horlivý mydlár som mydlové šampóny na sebe testovala cca 2 roky, kedy som použila nespočetné množtvo kombinácií ingrediencií v rôznom pomere a snažila som samú seba presvedčiť, že tento výrok nie je pravdivý a viem vyrobiť dokonalý mydlový šampón.... Nakoniec som musela priznať porážku v tom, že mydlový šampón sa kvalitou nevyrovná tenzidovému.

     6. Čo obsahuje šampúch?

    Zloženie je podobné klasickým šampónom, hlavným rozdielom je, že neobsahuje vodu. Základ tvoria tenzidy - látky zodpovedné za čistenie vlasov. Bežné šampóny obsahujú sulfáty (najčastejšie syntetický SLS, sodium lauryl sulfate), ktoré sú pre malú veľkosť svojej molekuly pre citlivú pokožku dráždivé. Namiesto SLS používam šetrnejšie tenzidy z prírodných (rastlinných) zdrojov, ktoré sú menej dráždivé k pokožke aj vlasom. Ďalšie zložky ovplyvňujú ošetrenie vlasu pri umytí - napríklad žihľavový odvar, panenský kokosový olej, glycerín, citrónová šťava či prírodné silice. Šampúch neobsahuje sulfáty, tiež žiadne konzervanty (parabény a iné), umelé vône ani silikóny.

     7. Je šampúch vhodný pre vegetariánov?

    Áno, je. Všetky zložky vrátane glycerínu sú rastlinného pôvodu.

     8. V čom je šampúch lepší od tekutého šampónu?

    - nepotrebuje plastový obal - šetríme prostredie

    - nikde sa počas cesty nevyleje a je spratný - šetrí miesto v batožine

    - zloženie - viď otázka 5.

    - mnohoraké použitie - viď otázka 11.

     9. Je šampúch vhodný proti lupinám?

    Závisí od toho, aký je pôvodca lupín. Pokiaľ máte najbežnejší typ lupín, zapríčinený kvasinkou Malassezia furfur, tak bohužiaľ aktuálne uvedený typ žihľavového šampúchu neobsahuje aktívne látky proti nej (typu ketokonazol, pyritón zinku atď...).
    Pokiaľ máte lupiny z menej obvyklých príčin, napr. dráždivosť pokožky na SLS alebo syntetické vône, môže šampúch tento problém eliminovať jednoducho tým, že kožu prestane dráždiť.

     10. Má šampúch nevýhody?

    - v poslednej fáze svojho dožívania, keď je šampúch už iba miniatúrna placka sa s ním ťažšie manipuluje - tento zvyšný kúsok môžete pred použitím rozpeniť v rukách, rozpustiť vo vode alebo pridať k praciemu prášku, aby ani kúsok nevyšiel nazmar

    - neúčinnosť na bežný typ lupín - viď predošlá otázka.

     11. Má šampúch aj iné využitie?

    Šampúch môžete použiť nielen na vlasy, ale aj na telo, môžete s ním umyť domáceho miláčika (teraz mám na mysli štvornohého), na cestách s ním bez problémov operiete prádlo a v prípade nutnosti aj riad.

    12. Ako dlho šampúch vydrží?

    Je to individuálne, ale priemerne - 30 g šampúch vydrží asi mesiac pri použití každý druhý deň - inak povedané cca 15 umytí, asi ako 200 ml tekutého šampónu. Sú ľudia, ktorí ho používajú denne aj mesiac (30 použití), ale aj takí, ktorí ho minú rýchlejšie. Ak ste už so šampúchom spokojní, odporúčam (z dôvodu manipulácie, viď otázka 10) radšej jeden 60 g šampúch namiesto dvoch 30 g.

     13. Ako šampúch skladovať?

    Podobne ako mydlo - v akejkoľvek mydelničke kde nestojí voda. Na prenos je ideálna Prenoska, do ktorej sa zmestí menšia aj väčšia verzia. Je dobré mať Prenosku pred vložením šampúchu suchú, alebo ju nechať chvíľu otvorenú, aby v nej ostalo čo najemenej vody.

     


    Výpredaj

    Nedostupné

    Vypredané

    Net Orders Checkout

    Item Price Qty Total
    Subtotal €0.00
    Shipping
    Total

    Shipping Address

    Shipping Methods

    Slovensky